Banner SARM
 
 
Despre
Actiuni
Comisii
Meteori
Astronomie
Galerie Foto
Publicatii
Cosmopoezie
Traditii
Astroshop
Societatea civila
 
Click here to join SARM
Click to join SARM


 
 Cauta pe site
 
 

 

 

SARM 20 de ani
SARM 20 de ani


Activitati 2011
Activitati 2011


http://www.astro-info.ro

http://www.astronomy2009.org

Citeste revista Bolidul
Citeste revista Bolidul
 
GEPLAS
NETEXPRESS


Partener:
GEPLAS
 
 

Perseide 2010


PERSEIDE 2010
Tabăra Națională de Astronomie
Ediția a XVIII-a



În anul 2010 activitatea curentului de meteori Perseide va fi foarte bine observată din România, deoarece Luna lipsește cu desăvârșire de pe cer, iar maximum de activitate este prognozat a avea loc în noaptea de 12-13 august între orele 2:30 și 5:00.
Meteorii se pot observa cu ochiul liber din zone lipsite de poluare luminoasă. Astronomii amatori sunt invitați sa facă observații vizuale folosind metoda IMO de observare și capturi fotografice. Rezultatele obținute se pot raporta online pe site-ul International Meteor Organization. De asemenea, așteptăm rezultatele obținute în România pentru a fi prezentate la Conferința Internațională de Meteori IMC 2010 care va avea loc în Armagh, Irlanda de Nord, în perioada 16-19 septembrie 2010.
Publicul larg este încurajat să observe acest spectacol deosebit al nopților din această perioadă, cu precădere noaptea de maximum de activitate, 12-13 august 2010.
Un material de prezentare se găsește pe site-ul AstroInfo la adresa
http://www.astro-info.ro/home/perseide2010.html
Un film de prezentare, cu imagini cu meteori Perseide realizate de membri SARM la Perseide 2008 si 2009 poate fi văzut aici.
Societatea Astronomică română de Meteori organizează ediția a 18-a a Taberei Naționale de Astronomie PERSEIDE 2010. Din cauza absenței, ca și anul trecut, a posibilităților de finanțare (așa cum au fost finanțate cele 16 ediții precedente), acțiunile de anul acesta vor fi organizate cu resurse proprii.
Prima parte a taberei este constituită de Rețeaua Națională de observare a maximului curentului de meteori Perseide, în perioada 8-15 august. Se vor organiza puncte și centre de observare pe teritoriul României de unde se vor face observații vizuale și fotografice.
Partea a doua o constituie organizarea unei mini-școli de vară de meteori și astrofotografie în cadrul unei expediții montane de observare a părții a doua a Perseidelor și a maximului curentului kappa Cygnide, acțiune ce va avea loc la Cabana Salvamont Cota 2000, Transfăgărășan, Munții Făgăraș, în perioada 16-20 august 2010.

Resurse:
AstroInfo – Perseide 2010
Site-ul International Meteor Organization (IMO)
Calendarul de meteori IMO 2010 – Perseide

tabel stanga jos   tabel dreapta jos
© 2006 SARM