Banner SARM
 
 
Despre
Actiuni
Comisii
Meteori
Astronomie
Galerie Foto
Publicatii
Cosmopoezie
Traditii
Astroshop
Societatea civila
 
Click here to join SARM
Click to join SARM


 
 Cauta pe site
 
 

 

 

SARM 20 de ani
SARM 20 de ani


Activitati 2011
Activitati 2011


http://www.astro-info.ro

http://www.astronomy2009.org

Citeste revista Bolidul
Citeste revista Bolidul
 
GEPLAS
NETEXPRESS


Partener:
GEPLAS
 
 

Ora pamantului 2013




EARTH HOUR



Mai mult decât o oră pentru planetă


În fiecare an în luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour (Ora Pământului), răspândind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale.

Istoric

Mișcarea Earth Hour a fost inițiată de WWF (World Wide Fund for Nature) în anul 2007 în Sydney, Australia, când peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din oraș au stins luminile pentru o oră, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Mii de oameni au ieșit atunci pe străzile metropolei, sărbătorind Pământul în diferite feluri: petreceri și concerte fără surse de electricitate, observații astronomice, picnicuri în familie la lumina lumânării.

În 2008, Earth Hour urma să se extindă pe tot teritoriul Australiei, dar și în aproape 400 de orașe din 35 de țări, după ce orașul Toronto din Canada a anunțat că se alătură mișcării. În total, au fost estimați 50 mil. de participanți.

În 2009 au participat aproape un miliard de oameni din 4100 de oraşe. România a participat pentru prima oară la campania globală în calitate de ţară oficială Earth Hour.

În 2010 au participat 126 ţări, 4000 de oraşe şi sute de milioane de oameni , iar în 2011 sau implicat 5251 de orașe din 135 țări și teritorii, participanți fiind estimați la 1.8 miliarde de oameni.

Earth Hour a intrat într-o nouă etapă: Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care oamenii de pretutindeni au fost îndemnați nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.

În 2011, 52 de orașe din România au stins luminile pentru o oră pe 26 martie.

Aproape 7000 de oraşe din 152 de țări au stins lumina de Earth Hour în 2012

În 2013, susținătorii Earth Hour sunt îndemnați să facă MAI MULT: să-și ia angajamentul de a-și schimba stilul de viață, pentru a-și reduce impactul negativ asupra planetei.

Implicarea SARM

Sub deviza „Când stingi un bec, se aprinde o stea. Încearcă și tu!”, Societatea Astronomică Română de Meteori a participat la acest proiect încă de la prima ediție, în 2007, când evenimentul a fost organizat la Târgoviște în interiorul organizației, prin implicarea membrilor SARM. În 2008 s-au alăturat acestui demers al SARM două instituții: Complexul Național Muzeal Curtea Domnească și Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița. În 2009, odată cu alăturarea oficială a orașului Târgoviște, la solicitarea SARM, prin decizia Primăriei Municipiului Târgoviște, timp de o oră a fost stins iluminatul public în tot orașul: iluminatul stradal, al clădirilor publice, al monumentelor istorice. Implicarea SARM a vizat și alte orașe unde sunt active cluburi sau filiale SARM. Și de atunci, în fiecare an, orașul Târgoviște este implicat în această campanie globală. Și tot de atunci SARM instalează de fiecare dată telescoapele în centrul orașului prin care publicul poate privi cerul nopții fără poluare luminoasă timp de o oră.

Evenimentul Earht Hour în 2013 la Târgoviște va fi marcat, în afară de stingerea luminilor în tot orașul, de două acțiuni care se vor desfășura în același loc, în Piața Tricolorului. Primăria oferă 2000 de lampioane care vor fi lansate pe parcursului Orei Pământului, iar SARM va oferi oamenilor posibilitatea să privească, la lumina candelelor, stelele și Luna prin telescop.

Ediția de sâmbătă a emisiunii „Noi și Cerul” susținută de SARM la Columna TV va fi dedicată evenimentului Ora Pământului 2013. Poate fi urmărită în direct de la ora 15:00, inclusiv pe internet la adresa http://www.columnatv.ro/tv/live/

Afișul SARM Earth Hour 2013




tabel stanga jos   tabel dreapta jos
© 2006 SARM