Concursul Naţional de Astrofotografie
ASTROFOTO 2006
ASTROFOTO 2008
ASTROFOTO 2010
ASTROFOTO 2012
ASTROFOTO
- începuturi şi istoric -
Între 1997 şi 1999, Societatea Astronomică Română de Meteori-SARM a organizat la Târgovişte, în cadrul evenimentului cultural-astronomic „Perseide” (pe care l-a fondat în anul 1993), trei ediţii ale Salonului Internaţional de Arte, Fotografii şi Publicaţii Astronomice, unde au fost prezentate exponate de gen din 30 de ţări de pe toate continentele.
În ideea dezvoltării astrofotografiei în România, încurajat şi de rezultatele obţinute în Tabăra Internaţională de Astronomie EuRoEclipsa-Perseide 99, organizată de SARM la Târgovişte, preşedintele SARM Valentin Grigore iniţiază demersurile pentru crearea unui cadru românesc specific promovării astrofotografiei. Astfel, în anul 2000, stimularea tinerelor valori româneşti în atât de pretenţiosul domeniu al fotografiei astronomice prinde contur prin trecerea la o altă formă de manifestare: organizarea, odată la 2 ani, a concursului naţional Astro-Foto, ce urma să fie însoţit de câte o expoziţie internaţională de astrofotografie, precum şi de un spectacol de astropoezie, muzică şi imagine.
Desigur că se pornea pe un drum absolut nou pentru România, iar începuturile nu au fost deloc uşoare, atât din punct de vedere organizatoric, cât mai ales din perspectiva atragerii tineretului către acest gen de manifestare.
Prima ediţie a concursului Astro-Foto s-a desfăşurat în primăvara lui 2000 la Cercul Militar din Bârlad, în organizarea Filialei SARM Vaslui, coordonată de prof. Ioan Adam, preşedintele juriului fiind respectabilul astronom şi veteran fotograf Dimitrie Olenici de la Planetariul Suceava. Fiind o ediţie promoţională, s-au acordat numeroase distincţii. În centrul evenimentului s-au situat imaginile româneşti realizate cu prilejul eclipsei totale de Soare din 11 august 1999. La această ediţie inaugurală s-au acordat şi două premii de excelenţă: lui Dan Mitruţ (www.danmitrut.ro) din Bacău, desemnat „astro-foto-poetul secolului XX în România”, şi lui Valentin Grigore din Târgovişte, pentru „Starea de Cer, compoziţia astrofotografică a secolului XX în România”.
Ediţia a 2-a a competiţiei-festival Astro-Foto a avut loc în luna mai 2002 la Casa de Cultură (Teatrul Municipal) din Târgovişte. De astă-dată s-au stabilit 4 secţiuni de concurs (limita de vârstă fiind de 29 de ani): astrofotografie tehnică, astrofotografie artistică, fotografie atmosferică şi colaj astrofotografic, iar preşedintele juriului a fost reputatul fotograf şi astroartist Călin Niculae (http://www.cosmopoetry.ro/h2004) din Bucureşti. S-a mai hotărât, de asemenea, şi acordarea unor premii speciale (fără limită de vârstă): pentru întreaga activitate, pentru realizări speciale, pentru astro-foto-poezie etc. De asemenea, pentru încurajarea şi sprijinirea tinerilor interesaţi de acest gen de fotografie s-a creat tradiţia continuării manifestării prin susţinerea unui workshop de astrofotografie la Tabăra Vânătorul din Munţii Bucegi.
Ediţiile a 3-a (Teatrul Municipal Tony Bulandra Târgovişte, mai 2004) şi a 4-a (Muzeul de Istorie Dâmboviţa din Târgovişte, mai 2006) au păstrat, în general, aceleaşi elemente organizatorice, cu menţiunea că „vedetele” ultimei manifestări Astro-Foto au fost imaginile realizate cu prilejul expediţiei SARM de studiere a eclipsei totale de Soare din Tucia (în martie 2006). De remarcat la această ultimă ediţie (www.sarm.ro/astrofoto2006) este creşterea calitativă a lucrărilor intrate în concurs.
De-a lungul timpului, printre laureaţii Astro-Foto s-au numărat iubitori ai cerului care, într-un fel sau altul, au marcat astronomia românească de amatori ai ultimilor ani (Alexandru Conu, Maximilian Teodorescu, Cristina Ţintă, Diana Maria Ogescu, Radu Gherase, Gabriel Ivănescu etc.), unii dintre ei ajungând să publice imagini chiar în celebrele web site-uri americane de astrofotografie internaţională Sky and Telescope şi Space Weather - NASA. Numeroase creaţii astrofotografice, demne de vizualizat, pot fi găsite în cele 70 de pagini ale portalului www.cosmopoetry.ro care gazduieşte de asemenea şi pagina The Best of SARM (http://www.cosmopoetry.ro/tbos).
Andrei Dorian Gheorghe, Valentin Grigore
(material publicat in revista Photomagazine, nr. Mai 2008)