Banner SARM
 
 
Despre
Actiuni
Comisii
Meteori
Astronomie
Galerie Foto
Publicatii
Cosmopoezie
Traditii
Astroshop
Societatea civila
 
Click here to join SARM
Click to join SARM


 
 Cauta pe site
 
 

 

 

SARM 20 de ani
SARM 20 de ani


Activitati 2011
Activitati 2011


http://www.astro-info.ro

http://www.astronomy2009.org

Citeste revista Bolidul
Citeste revista Bolidul
 
GEPLAS
NETEXPRESS


Partener:
GEPLAS
 
 

Cosmopoezie


-Istoric si Link-uri-


Poezia Cosmosului a constituit inca din timpuri stravechi o stare festiva in literatura lumilor, devenind ulterior si un ajutor pretios in popularizarea astronomiei.

In anul 1995, Societatea Astronomica Romana de Meteori-SARM, interesata in trasatura astronomica a acestui tip de creatie, a pus bazele unei miscari nationale si a demarat o serie de proiecte originale pentru organizarea si recunoasterea poeziei astronomice drept gen deopotriva literar si astronomic distinct, ca parte principala a unui concept mai complex numit �cosmopoezie�, termen lansat initial in trilogia astronautului Sazartinus (Editura Polidor, Bucuresti, 1993-94) de Andrei Dorian Gheorghe.

Aceste actiuni au fost initiate si coordonate de Andrei Dorian Gheorghe, cu sprijinul special al presedintelui-fondator Valentin Grigore, dupa cum urmeaza:

I. Crearea Festivalului anual de Cosmopoezie Romaneasca si Universala al SARM in 1996.

-Prima editie (Salonul Artelor, Primaria Targoviste, august 1996) a venit cu un Manifest de Andrei Dorian Gheorghe, in care �cosmopoezia� era denumita drept �arta de recreare a versului prin prisma unor elemente din afara spatiului terestru�, �astropoezia� (poezia astronomica) reprezentand �latura de elita, de fuziune intre �regina stiintelor� si �regina artelor��, in timp ce cosmopoezia Science Fiction & Fantasy cu pronuntat caracter astronomic si poezia astronautica erau considerate subgenuri complementare.

-In timp, conceptul de �cosmopoezie� a evoluat prin imbogatirea cu:

1. Derivate ale �astropoeziei� (definita de masura in care poate servi in mod poetic atat reflectarii adevarurilor astronomice cat si popularizarii astronomiei): �astro-foto-poezia� (combinatii de fotografie astronomica sau atmosferica si versuri de acelasi autor), �astro-art-poezia� (combinatii de lucrari de arta astronomica - grafica, pictura, sculptura etc. - si versuri de acelasi autor), �teatrul astropoetic� (spectacole dramatice pe versuri astronomice), �muzica astrofolk� (muzica, versuri astronomice si interpretare de acelasi autor), �arheoastropoezia� (bazata pe vestigii astronomice), �astropoezia turistica� (bazata cu precadere pe obiective cu un caracter astronomic) etc.
2. �Astroumanism� (termen generic pentru eseuri despre poezia veche si mitologia Cosmosului, lucrari despre traditii in astronomie, spiritualitatea iubitorilor cerului, astroumor etc.).

-Primele patru editii ale Festivalului de Cosmopoezie s-au desfasurat la Targoviste, in timpul manifestarii cultural-astronomice �Perseide� a SARM (fondata in 1993).

-Incepand cu editia a 5-a (din anul 2000), acest festival a inceput sa se desfasoare prin Gale in mai multe locuri din Romania, cele mai importante producandu-se la Observatorul Municipal �Amiral Vasile Urseanu� din Bucuresti.

-Editia a 4-a a Festivalului de Cosmopoezie, beneficiind de o larga participare internationala cu prilejul eclipsei totale de Soare din august 1999, s-a desfasurat in limba engleza, iar �Prima Gala de Astropoezie a Mileniului III� (ianuarie 2001, Observatorul Municipal Bucuresti) a constituit un spectacol comun al SARM si Science Fiction Poetry Association din SUA.

II. Realizarea unor miniantologii de astropoezie in limba engleza pentru diverse evenimente astronomice internationale si tiparirea unei antologii majore internationale anuale, Romanian Contemporary Astropoetry and Guests, aparute ca suplimente ale revistei �Noi si Cerul� a SARM, proiect derulat intre 1996 si 2002.

-Aceste antologii au fost expuse sau oferite participantilor la manifestari astronomice patronate de Organizatia Internationala de Meteori, Uniunea Astronomica Internationala, NASA, Observatorul Vatican, Fundatia Nationala de Stiinte a SUA, Agentia Spatiala Europeana etc.

-Ele au obtinut, de asemenea, consacrare internationala si in lumea poeziei speculative (Science Fiction/Fantasy/Horror/Dark Fantasy etc.) - in special prin numeroasele mentionari ale ilustrului istoric al genului, anglo-americanul Steve Sneyd -, precum si in marea literatura - indeosebi prin recenziile dedicate acestora in 1999-2002 in faimoasa publicatie electronica New Hope International, condusa de Gerald England.

III. Crearea Astroshow-ului anual (spectacol de astropoezie si arte astronomice) in cadrul Conferintelor Organizatiei Internationale de Meteori, proiect inceput in 1997.

-Primele trei editii (1997-1999) ale Astroshow-ului (sau Astropoetry Show) au fost realizate exclusiv de SARM.

-Incepand cu anul 2000, acest spectacol (regizat in continuare de SARM) a devenit international, fiind considerat �legendar� de creatorul International Meteor Organization, belgianul Paul Roggemans.

IV. Crearea, dupa prologul Leonid Poetry 2002 (publicat in decembrie 2002), a Meteor Contemporary Poetry Project pe IMO-News (lista Organizatiei Internationale de Meteori).

-Acesta a fost cel dintai proiect de astropoezie patronat de o organizatie mondiala de astronomie (in fapt, o adaptare si o continuare electronica a Romanian Contemporary Astropoetry and Guests).

-Prima sa etapa a cuprins 10 antologii publicate cu prilejul solstitiilor din 2003-2007 si a avut contributori din peste 30 de tari de pe toate continentele.

V. Inscrierea miscarii de astropoezie a SARM in proiecte mondiale importante, astronomice sau literare:

-Participarea cu un spectacol si o miniantologie de astropoezie la Leonid MultiInstrument Aircraft Campain Workshop, organizat de NASA si SETI Institute la Universitatea Tel-Aviv (Israel) in aprilie 2000. Miniantologia a fost republicata in volumul acestei �istorice� conferinte astronomice, Leonid Storm Research, editat de Dr. Peter Jenniskens la renumita Kluwer Academic Publishers.

-Participarea la marile proiecte ale Societatii Scriitorilor Natiunilor Unite si Rattapallax Press din 2002 si 2003, �Dialog intre Civilizatii prin Recitaluri de Poezie� si �Poezie pe Piscuri�, lucrarile de astropoezie ale SARM fiind publicate in antologiile Dialogue Through Poetry 2002 si 2003, iar Rattapallax Press din New York publicand cartea electronica din 2002 a SARM, Astropoetry on the Peaks.

-Realizarea unei antologii astropoetice despre Tranzitul lui Venus din 2004, ceea ce a determinat institutia continentala suprema de astronomie, European Southern Observatory, sa deschida o noua sectiune, Venus Transit Writings, pe web site-ul propriu dedicat acestui fenomen unic de mai bine de un secol, tocmai pentru publicarea acestei antologii romanesti.

-Realizarea antologiei originale Romanian Comet Contemporary Poetry, publicata in 2006 pe lista internationala a iubitorilor de comete (coordonata in SUA).

-Realizarea miniantologiei Astropoets for Human Rights (de catre �these incredible Romanian poets�), publicata in 2006 pe primul web site al proiectului international Poets for Human Rights (fondat in SUA).

VI. Colaborarea regulata cu publicatia electronica americana �inrudita�, Astropoetica, fondata in 2003 de Emily Gaskin, a carei aparitie si relatie cu NASA a intarit definitiv existenta astropoeziei ca gen literar-astronomic distinct.

-Aceasta revista americana a oferit SARM-ului o recunoastere exceptionala, publicand in 2003-2004 volumul electronic SARM Golden Astropoetic Gallery.

VII. Crearea, din 2005, a domeniului electronic in limba engleza (unele dintre lucrari prezentand si variante romanesti) Cosmopoetry - SARM and Friends - Sky Lovers for the Beauty of the World, oglinda activitatilor astro/cosmo-poetice din istoria SARM, bogat impodobita de imagini semnificative.


LINK-URI:

Cosmopoetry - SARM & Friends
http://www.cosmopoetry.ro

Romanian Contemporary Astropoetry - Reviews in New Hope International
http://www.geraldengland.co.uk/revs/ba007.htm

SARM Golden Astropoetic Gallery
http://www.sarm.astropoetica.com/

Astropoetry on the Peaks
http://www.rattapallax.com/mountain_mt_bucegi.htm

Meteor Contemporary Poetry Project
http://tech.groups.yahoo.com/group/imo-news/message/1921

Romanian Comet Contemporary Poetry
http://groups.yahoo.com/group/comets-ml/message/9436

Astropoets for Human Rights (componenta a Poets for Human Rights - Readings)
http://www.poetsforhumanrights.org/readings.htm

Venus Transit Writings
http://www.vt-2004.org/writings/

LINK pentru pentru publicatia americana �sora�:

Astropoetica
http://www.astropoetica.com


tabel stanga jos   tabel dreapta jos
© 2006 SARM