home page
Perseide 2003 - Circulara 1


SOCIETATEA ASTRONOMICA ROMANA DE METEORI (SARM)
Newsletter No. 22, 31.05.2003

PERSEIDE 2003 - A XI-A EDITIE !!!!
INVITATIE - Circulara 1

Societatea Astronomica Romana de Meteori va organiza in perioada 15 iulie - 14 august 2002 a XI-a editie a manifestarii PERSEIDE, manifestare de traditie in astronomia de amatori din Romania.

Iata ca a venit din nou momentul sa fim impreuna sub luminile Perseidelor. Pentru unii dintre noi va fi o reintalnire plina de emotie. Pentru altii va fi primul pas spre a ne cunoaste si a intarii relatiile si simtamintele cu conexiuni astrale ce ne unesc intr-o mare familie. Aceea a iubitorilor cerului instelat.


a. Program

Partea I, Corbasca, Bacau, 15-26 iulie: Tabara nationala de astronomie pentru tineret


1. Scoala astronomica de vara:
  • cursuri/ateliere de lucru: initiere in astronomie, meteori (incepatori si avansati), fotografie, instrumente, stele variabile, obiecte deep-sky, soft astronomic, meteorologie; cursurile vor fi insotite de materiale si proiectii de imagini
  • observatii: meteori (Perseide si curentii de vara), obiecte deep- sky, fotografie ghidata, desene si schite folosind instrumentele, etc
  • propuneri proiecte si programe viitoare

    2. Expuneri, referate discutii, proiectii imagini si video
    3. Expozitie internationala de fotografii, publicatii si postere astronomice
    4. Biblioteca de carti, reviste si atlase astronomice
    5. Concurs national de astronomie pentru tineret
    6. Targ de instrumente (editia a II-a)
    7. Gala a Festivalului de cosmopoezie
    8. Excursii si drumetii, program cu publicul si mass-media

    Vor fi sustinute cursuri/ateliere de lucru traditionale sau in premiera, cele expuse aici fiind propuneri, programul urmand a fi finalizat tinand cont de interesul participantilor si de prezenta lectorilor. Acolo unde este posibil, acestea se vor sustine in paralel. La final, participantii la scoala de vara vor sustine un mic test, in urma caruia vor primi o diploma de absolvire.

    Cei care poseda carti, reviste sau atlase de interes care nu figureaza in biblioteca SARM (vezi adresa din pagina web a SARM) sunt incurajati sa le aduca spre a fi puse la dispozitia bibliotecii pe perioada taberei.

    Concursul de astronomie se va desfasura ca de obicei, pe doua categorii: incepatori si avansati. Vor fi probe teoretice si practice, cu accent pe ceea ce s-a desfasurat la cursurile si atelierele scolii de vara. Nota finala va fi formata din media notelor obtinute la sectiunilor de concurs. Ca urmare, cei care vor participa la cat mai multe cursuri sau ateliere de lucru ale scolii de vara vor avea cele mai mari sanse sa castige un premiu.

    Deocamdata nu exista inca premii puse in concurs. Asteptam si speram intr-o implicare din acest punct de vedere a celor care pot contribui cu premii.

    Targul de instrumente a trecut de prima editie, fiind gandit ca o provocare pentru dezvoltarea unei piete de instrumente in Romania. La aceasta a doua editie sunt incurajati sa participe cat mai multi astronomi cu instrumente de constructie proprie sau aduse din strainatate.

    De asemenea, asteptam contributii la program.


    Partea a II-a, 26 iulie - 14 august: Retea nationala de observare a curentului meteoric Perseide si a maximului curentilor de vara.


    Anul acesta observarea maximului Perseidelor va fi afectata de Luna. Dar se poate observa in conditii partea de dinainte de maximum, bogata in meteori si aparitii de bolizi datorita curentilor de vara (Complexul Aquaride si Capricornidele) cu maximum in ultimele zile din iulie. Totusi, se poate observa activitatea Perseidelor in toata perioada fara Luna pe cer, precum si maximum din 12 august, chiar daca prezenta Lunii creaza unele probleme. Aceasta a doua etapa consta in realizarea a cat mai multe expeditii, mini-tabere sau puncte de observare pe teritoriul Romaniei. Cei care pot sa organizeze astfel de actiuni (cum deja incep sa se contureze in Cindrel si la Pauleasca) sunt rugati sa ne contacteze. In fapt e vorba de organizarea unor mici grupuri de observare in zone cu cer curat, la tara, la munte sau in alte locuri. Acestea pot fi chiar locurile obisnuite de observare a unor membri SARM sau alti astronomi care sunt dispusi sa ofere gazduire altor persoane pentru a crea impreuna un mic grup de observatori. Facem mentiunea ca toate rezultatele observationale compatibile cu metoda IMO vor fi valorificate imediat in baza de date SARM prin realizarea unei lucrari de participare la Conferinta IMO din Germania in luna septembrie.


    b. Conditii de organizare

    Din pacate, din cauza fondurilor mici alocate anul acesta de catre MTS, sunt unele probleme in asigurarea serviciilor, situatie pe care incercam sa o amelioram cat mai mult cu putinta.

  • masa
    In prezent suntem in masura sa spunem ca se va putea oferi o masa pe zi (cea de pranz) pentru cca. 35 de persoane. Incercam sa abordam toate caile posibile pentru descoperirea altor surse de finantare. In acest sens orice ajutor venit de oriunde este de mare folos.
  • cazare
    Aceasta se efectueaza in corturile personale ale participantilor. Asteptam oferte din partea celor care poseda cort de mai multe persoane, pentru a gazdui alti participanti care nu au cort. Incercam sa asiguram corturi pentru situatia in care exista persoane care nu au asa ceva, insa resursele sunt foarte limitate. Locul de campare este cel traditional, pe terenul de sport al Scolii din Corbasca.
  • spatii de dasfasurare a actiunilor
    Acestea vor fi asigurate de Scoala si Primaria din Corbasca. Exista spatii suficiente pentru toate actiunile din program.
  • alte servicii
    Speram sa functioneze ca si anul trecut un dus de campanie. Sursa de apa potabila este in apropierea scolii, un izvor cu apa foarte buna si rece. Magazine pentru aprovizionare cu produse de orice fel se afla in imediata apropiere. Pentru situatii limitate, exista posibilitate de acces la internet.
  • accesul la Corbasca.
    Cu trenul pana la Adjud, apoi autobuzul pana la Corbasca. Vom reveni cu informatii suplimentare.


    c. Conditii de participare.

  • Taxa de participare: minimum 350.000. Membrii SARM beneficiaza de o reducere de 50.000 lei si pot participa doar daca sunt cu plata cotizatiei la zi. Apreciem foarte mult gestul celor care vor plati, ca si anul trecut, o taxa mai mare, lucru care ne va fi de mare ajutor pentru crearea unor bune conditii de desfasurare a actiunii.
  • Inregistrarea ca participant se va face in ordinea primirii Formularului de inscriere download aici (MS Word doc) insotit de taxa de participare de minimum 350.000 lei. Banii se trimit prin mandat postal la adresa:
    Valentin Grigore
    CP 14, OP 1, Targoviste 0200, Dambovita

    Formularul de inscriere se va trimite la aceeasi adresa sau prin e-mail la adresa: [email protected]

    Insistam ca taxa si formularul sa fie trimise in acelasi timp, altfel acestea nu se iau in considerare!

    Termen limita de inscriere: 4 iulie! Pentru a facilita conditiile de organizare, dupa aceasta data nu se mai primesc inscrieri indiferent daca au fost sau nu completate locurile.

    Atentie: Perseide 2003 este un spatiu de desfasurare a unor activitati specifice. Cei care intentioneaza sa participe la aceasta actiune ca la una de agrement total sau din alte motive care nu fac obiectul actiunii sunt rugati sa se orienteze spre alte actiuni cu destinatii mai apropiate de intentiile lor. Organizatorii isi rezerva dreptul de a respinge unele cereri de inscriere daca situatia impune aceasta masura.

    Informatii suplimentare despre Perseide 2003 vor fi trimise in timp util in viitoarele numere ale Buletinului Informativ.

    Valentin Grigore
    Presedinte SARM
  • Sponsors:


    SARM's Address:

    www.sarm.ro
    Email: [email protected]; [email protected] , [email protected]
    Phone: (011)4045-214389, (011)4092-829034
    SARM - CP 14 OP 1, 0200 Targoviste, Romania

    Designed by Ionut Toader
    © Copyright 2003 SARM