Regulament de concurs


I. TEMATICĂ ȘI SECȚIUNI

Tematică: fotografie astronomică și atmosferică

Categorii
Ediția 2015 a concursului va avea 3 categorii:
A. Astrofotografie Categoria Tineret
B. Astrofotografie Categoria Seniori
C. Film astrofotografic

A. Categoria Tineret este destinată participanților cu vârsta maximă de 35 de ani împliniți în anul 2015. Fiind cea mai complexă categorie, include 4 secțiuni:

1. Fotografie tehnică
Fotografii ale corpurilor cerești realizate pe timp de noapte, adică expuneri făcute între crepusculul de seară și cel de dimineață, fără elemente terestre: constelații, comete, meteori, planete, obiecte deep-sky (nebuloase, galaxi, roiuri de stele), ocultații, eclipse, tranzite, Lună, precum și orice fotografie cu subiect astronomic realizată cu teleobiectiv sau prin instrument astronomic (lunetă sau telescop). De asemenea, la această secțiune intră și fotografii realizate pe timp de zi, la Soare (pete solare, eclipse etc.);
Se acceptă imagini obținute din expuneri multiple ale aceluiași obiect.
Modele ale acestei secțiuni se pot vedea la ediția ASTROFOTO 2012, la următoarea adresa: http://www.sarm.ro/astrofoto2012/home. Faceți click pe autori pentru a vedea imaginile!

2. Fotografie artistică – Importanța cerului
Această secțiune este dedicată promovării importanței cerului, cu precădere a cerului nocturn, urmând modelul promovat de proiectul internațional TWAN – The World At Night în cadrul concursului internațional pe care îl organizează anual începând cu anul 2010.
Această secțiune cuprinde 2 subsecțiuni:
2.1. Frumusețea cerului de noapte
Expuneri de câmp larg ale cerului realizate pe timp de noapte și în crepuscul, cu includerea elementelor terestre: conjuncții ale Lunii cu planetele, planete și stele printre dâre de nori colorați, dâre de stele, Calea Lactee, corpuri cerești (meteori, comete etc.) integrate în peisaj și ambient, aurora boreală peste peisaje spectaculoase, zborul Stației Spațiale Internaționale etc. Se acceptă și imagini ale unor fenomene astronomice (nu atmosferice) spectaculoase pe timp de ziuă (vezi câștigătorii ediției ASTROFOTO 2012).
2.b. Efectele poluării luminoase
Peisaje nocturne spectaculoase cu cerul nopții afectat de poluarea luminoasă, dramatic sau în proporții reduse.
Fotografii model pentru această secțiune pot fi văzute pe site-ul TWAN la Photo Contest:
http://twanight.org/newTWAN/news.asp?newsID=6101. Vă recomandăm să vizionați și edițiile mai vechi ale concursului, începând din 2010. Linkurile le găsiți în partea de jos a paginii web indicată mai sus.
De asemenea, vă recomandăm și vizionarea câștigătorilor ediției precedente a concursului, ASTROFOTO 2012, la următoarea adresa: http://www.sarm.ro/astrofoto2012/home. Mergeți la secțiunea Fotografie artistică și faceți click pe autori pentru a vedea imaginile!

3. Fotografie atmosferică
Fenomene naturale interesante (rare) pe cer, ziua sau noaptea: răsărituri și apusuri dramatice, curcubeu, halou și coroană (la Soare sau la Lună) și alte fenomene optice atmosferice (arc circumzenital, sun-dog, gloria etc.), diverse tipuri de nori, fulgere, aurore, nori noctilucenți, nori iridiscenți, raza verde etc.
Fotografii model pentru această secțiune pot fi văzute la secțiunea Fotografie atmosferică la ASTROFOTO 2012 precum și la adresele de mai jos:
danmitrut.ro/index.php?idmenu=gallery&page=0&categ=atmospheric&id_cat=16
www.atoptics.co.uk/tfarc.htm

4. Fotografie montaj
Montaje, trucaje, colaje pe teme astronomice (realizate din fotografii aparținând autorului montajului și care pot fi făcute în perioade și locuri diferite) obținute prin expuneri multiple sau prin procesare computerizată.
Fotografii model pentru această secțiune pot fi văzute la adresele de mai jos:
www.cristinatinta.ro/#/skies/6/
www.cristinatinta.ro/#/skies/20/
www.cristinatinta.ro/#/skies/10/

B. Categoria Seniori
Participanții peste 35 de ani (împliniți înainte de 1 ianuarie 2015) vor concura la această secțiune. Aceștia vor înscrie în concurs fotografii care să respecte tematica concursului. La această categorie nu există secțiuni de concurs. Se pot înscrie maximum 5 fotografii pentru fiecare domeniu: fotografie artistică de peisaj nocturn, fotografie atmosferică, fotografie solară, lunară sau planetară, obiecte ale cerului profund (galaxii, nebuloase, roiuri de stele), fotografie montaj. Se vor oferi premii speciale.

C. Categoria Film astrofotografic
Această secțiune este dedicată montajelor video obținute exclusiv din fotografii (time-lapse), cu fundal sonor. În montaj pot exista și imagini statice. Durata montajelor va fi de minimum 60 de secunde și maximum 240 de secunde.
Montajele vor avea rezoluție minimum HD, 1280×720 px. Acestea vor fi postate pe Youtube sau Vimeo, iar concurenții vor indica linkul către postare în Borderoul de înscriere.
Câteva modele se pot vedea pe site-ul TWAN, secțiunea video sau pe site-ul Twilight Landscapes.
Un film de durată mai lungă se poate vedea la adresa: https://vimeo.com/53845425.

* * *

Imaginile câștigătoare ale concursului ASTROFOTO 2012 se pot vedea aici.
Imaginile câștigătoare ale concursului ASTROFOTO 2010 se pot vedea în această prezentare video.
Imaginile câștigătoare ale concursului ASTROFOTO 2008 se pot vedea în această prezentare Power Point (7 MO).

* * *


II. PARTICIPANȚI

La concurs pot participa fotografi amatori sau profesioniști care se înscriu cu lucrări ce respectă tematica concursului. Concurenții trebuie să fie cetățeni români.

La Categoria Tineret limita de vârstă este 35 de ani împliniți în anul 2015.

La Categoria Seniori se vor înscrie participanții care au împlinit 35 de ani înainte de 1 ianuarie 2015.

La Categoria Film astrofotografic nu există limită de vârstă.


III. SPECIFICAȚII TEHNICE

Participanții la concurs se vor înscrie prin completarea Borderoului de participare. Astfel se va crea un cont de acces, după care participanții pot înscrie fotografii la categoria și secțiunile adecvate. Fotografiile in format JPG, denumite cu numele autorului, sectiunea și subiectul, se vor înscrie online în concurs și vor avea latura mare de minim 3000 de pixeli și 300dpi (excepție face fotografia tehnică - deepsky, solară, lunară, planetară etc. unde dimensiunea va fi dată de formatul specific capturii), iar profilul de culoare Adobe RGB, fără alte margini sau rame. Formatul fotografiilor va respecta proporțiile clasice lungime/lățime, astfel încât să poată fi tipărite la dimensiunea 20x30 cm. Nu se admit imagini panoramice care nu se încadrează în acest format. Concurenții sunt responsabili pentru înscrierea corectă a fotografiilor la categoria și secțiunile adecvate. Lucrările încadrate greșit, la alte categorii/secțiuni, nu vor fi luate în considerare și vor fi descalificate. O fotografie nu poate fi înscrisă decât la o singură categorie/secțiune.Termen limită de înscriere în concurs: 3 octombrie, ora 23:59.

Fotografiile care vor trece de faza de preselecție vor face parte din expoziția concursului ASTROFOTO 2015, fiind calificate în finală. Concurenții calificați astfel vor fi anunțați pe site pe data de 5 octombrie, ora 20:00.

Fotografiile calificate în finală vor fi tipărite pentru expoziție de organizatori în format 20x30 cm. Cei care doresc să-și tipărească singuri fotografiile (din motive de încredere privind calitatea printului), vor trebui să trimită fotografiile prin poștă (a se vedea adresa la Contact) astfel încât să ajungă la Târgoviște cel mai târziu pe data de 12 octombrie. Fotografiile ajunse după această dată nu vor fi luate în considerare.

Dintre cei calificați în finală vor fi aleși câștigătorii. Aceștia vor fi anunțați în cadrul Galei Laureaților care va avea loc la Târgoviște pe data de 15 octombrie.

Prin completarea Borderoului de participare, participanții garantează că sunt autorii și singurii proprietari ai fotografiilor.

Fiecare participant se poate înscrie în concurs cu maxim 5 fotografii sau seturi de fotografii la fiecare secțiune. În cazul în care imaginile prezintă evoluția unui fenomen (ex. fazele unei eclipse de Soare sau de Lună, etapele unui apus de Soare, evoluția unei aurore boreale etc.), fiecare succesiune de imagini (set) va intra în concurs și va fi jurizată ca o singură imagine (rezultă deci că pot fi trimise maximum 5 seturi de imagini pe secțiune).

La toate secțiunile se acceptă serii de imagini.


IV. PREMII

Dintre fotografiile prezente în expoziție care au trecut astfel de preselecție, fiind calificate în finală, juriul va desemna următoarele premii:

A. Categoria Tineret

B. Categoria Seniori, premii naționale pentru domeniile fotografice ce fac obiectul tematicii concursului (Soare, Lună, planete, atmosferică, peisaj/artistică, montaj etc.).

C. Categoria Film astrofotografic, premiul I, II, III

D. Trofeul ASTROFOTO 2015 se va oferi, dacă va fi cazul, celui mai complex astrofotograf.

Dacă situația impune, vor fi acordate mențiuni la toate secțiunile de concurs.

Premiile constau în bani, vouchere și produse. Valoarea totală a premiilor va fi de peste 10.000 lei. Fiecare finalist prezent în expoziție care nu câștigă premiu va primi diplomă de finalist.


V. UTILIZAREA FOTOGRAFIILOR. COPYRIGHT

Participanții cedează organizatorilor dreptul de a le reproduce fotografiile în scopul promovării concursului

Organizatorii se obligă să menționeze numele autorului fotografiilor alături de lucrările reproduse

Fotografiile nu vor fi folosite pentru obținerea de foloase materiale pentru organizatori sau terți

Toate drepturile de autor rămân în posesia autorilor


VI. ALTE REGULI

Participanții vor înscrie în concurs numai fotografii care nu au mai participat în cadrul concursului „ASTROFOTO” la edițiile precedente