SOCIETATEA ASTRONOMICA ROMANA DE METEORI (SARM)
PERSEIDE 2004

Tabara Nationala de Astronomie pentru Tineret, editia a XII-a
19 iulie – 15 august 2004

Circulara nr. 1, 26 iunie 2004

Informatii generale si instructiuni

Program

Partea I, Darmanesti Castel – judetul Bacau, Tabara Scolara, 19-30 iulie
1. Scoala Astronomica de Vara
a. cursuri de instruire/ateliere de lucru : initiere în astronomie, meteori începatori si avansati, stele variabile, fotografie, instrumente astronomice, obiecte deep-sky, meteorologie, soft astronomic, proiecte astronomice
b. test de absolvire a scolii de vara
c. comunicari/referate, proiectii video
d. biblioteca de carti, reviste si atlase astronomice

2. Concurs National de Astronomie pentru Tineret
3. Târg de instrumente astronomice
4. Expozitie internationala de fotografii, publicatii si postere astronomice
5. Prezentari publice pentru elevii din tabara scolara
6. Excursii, drumetii, program astrocultural

Partea a II-a, Reteaua Nationala de observare a curentului meteoric Perseide, 9-15 august

Se vor organiza cat mai multe puncte de observare in toata tara. Toti eventualii observatori sunt rugati sa observe sau sa organizeze mici expeditii de observare fiecare in zona unde activeaza, in perioada 9-15 august. O expeditie mai importanta, unde vor participa si astronomi din Olanda, Belgia si Germania, va avea loc tot la Darmanesti, in perioada 9-14 august. Interesul este sa existe cat mai multe puncte de observare pentru a acoperi o suprafata cat mai mare din teritoriul tarii, de unde observatorii sa trimita cat mai multe rapoarte folosind metoda IMO. Aceste rapoarte observationale vor fi prelucrate, rezultatele constituindu-se intr-o lucrare care va face parte din programul cu care SARM va reprezenta Romania la conferinta anuala a International Meteor Organization (IMO) ce va avea loc in perioada 23-26 septembrie la Varna, Bulgaria.

Perseide 2004: eveniment special

Anul acesta este un an special in ceea ce priveste activitatea curentului meteoric Perseide, cel mai important curent de meteori al anului. In conformitate cu predictiile unor specialisti (Esko Lyytinen si Tom Van Flandern), Pamantul va trece in 2004 foarte aproape de orbita cometei 109P/Swift-Tuttle, cea care genereaza curentul de meteori Perseide. Datorita unor perturbatii ale planetei Jupiter care au avut loc la ultimele doua treceri la periheliu ale cometei, se pare ca perioada de revolutie a cometei a crescut cu doi ani. Aceasta a determinat o apropiere a orbitei cometei de orbita Pamantului, distanta intre cele doua fiind de 0.0013UA in 2004. Aceasta situatie duce la concluzia unei posibile activitati speciale a acestui curent anul acesta, cu o posibila "furtuna" scurta de meteori pe 11 august in jurul orei 21 UT (miezul noptii in Romania).
Observatiile de anul acesta vor confirma sau infirma aceasta teorie si va constitui un ajutor pentru urmatoarea situatie asemanatoare care se va produce in anul 2016. Dar pana atunci se pare ca o alta situatie similara va fi creata de planeta Saturn pentru anul 2009, in cazul acesta insa distanta dintre cele doua orbite va fi mai mare.
Datorita acestei predictii foarte favorabile pentru anul 2004, a crescut interesul pe plan international pentru observarea acestui curent de meteori cat mai eficient. Ora producerii maximului preconizat (20h 50m UT), adica miezul noptii in Romania, dezavantajeaza observatorii din Europa de Vest si avantajeaza zonele din partea de est, Romania fiind limita vestica maxima a unei tari europene de unde aceasta activitate se poate observa in conditii ideale. Ca urmare, vom fi gazda unor observatori din Olanda, Belgia si Germania, prietenii nostrii de la IMO, care vor observa impreuna cu noi de la Darmanesti acest eveniment. Se vor face observatii vizuale, fotografice si video din dubla statie.

Conditii de participare
Situatia financiara
Din pacate, odata cu desfiintarea Ministerului Tineretului si Sportului s-a creat o adevarata "brambureala" in finantarea proiectelor de tineret, cu efecte dintre cele mai negative. Trecearea "tineretului" la Ministerul Educatiei si Cercetarii a complicat si mai mult situatia. Recent s-a infiintat Autoritatea Nationala de Tineret (ANT). Noua forma administrativa pe linie de tineret a preluat fondurile destinate programelor de tineret. Desi suntem trecuti de jumatatea anului, pana in prezent nu s-au organizat licitatiile necesare finantarii programelor de tineret, conform legilor in vigoare. Recent ANT a anuntat ca va avea loc licitatia pentru proiecte nationale de tineret. SARM se va prezenta cu un proiect adecvat pentru aceasta licitatie, dar pana pe data de 12 iulie nu putem sti daca acesta va fi sau nu aprobat spre finantare.

Solicitarile foarte multe din tara din partea celor care doresc ca tabara Perseide sa aiba loc indiferent de conditii ne-au determinat sa luam in calcul derularea proiectului cu sau fara finantare.
La Conferinta Nationala de Tineret de anul trecut am hotarat sa mutam locatia pentru Perseide 2004 de la Corbasca la Tabara Scolara Darmanesti (tot in judetul Bacau) unde conditiile sunt mai bune, atat organizatoric, cat si ca transparenta a cerului.
Dan Mitrut, coordonatorul local al taberei, a reusit o colaborare cu Agentia Taberelor Bacau. Astfel, am obtinut locul de campare pentru tabara, acces gratuit la instalatiile sanitare (inclusiv dusuri), sala pentru cursuri si pentru cartierul general al taberei. Se poate servi si masa la un pret de 190.000 lei/3 mese pe zi.

Conditii de participare:

Varianta 1 : fara finantare
- taxa de participare este de 300.000 lei/persoana. Pot participa tineri cu varsta intre 14 si 29 de ani. Membrii SARM vor plati o taxa de participare redusa la 230.000 lei. Nu sunt admisi la inscriere decat membrii SARM cu plata la zi a cotizatiei. Taxa de participare se achita cel putin jumatate sau integral prin mandat postal la adresa de mai jos
- se ofera loc de campare pentru corturi personale, acces la instalatiile sanitare, materiale de participare (mapa, pix, programe, materiale cursuri, etc), participarea la cursuri, acces la biblioteca SARM si la expozitii, participarea la programul taberei

Varianta 2 : cu finatare
- taxa de participare este de 600.000 lei/persoana, redusa la 500.000 lei pentru membrii SARM. Aceleasi conditii de plata
- se ofera serviciile de la varianta 1 si in plus una sau doua mese pe zi, incepand cu data de 20 iulie

Pana la noi informatii, se merge deocamdata doar pe varianta 1.
Doarece in cazul variantei 1 din taxa de participare nu se pot acoperi decat o mica parte a cheltuielilor de organizare, rugam pe cei care ne pot ajuta cu sponsorizari sau donatii sa ne contacteze cat mai curand. De asemenea, rugam membrii SARM cu restante la plata cotizatiei sa o achite cat mai curand posibil. Avem mare nevoie de un mijloc de transport cu care sa ducem de la Targoviste la Darmanesti materialele si echipamentele necesare (telescoape si accesori, calculator, imprimanta, etc).
De asemenea, asteptam implicarea cat mai mare la buna desfasurare a programului taberei : sustinerea cursurilor si a atelierelor de lucru, prezentarea de lucrari si proiecte viabile fundamentate, contributii la expozitie si biblioteca, etc.

Va rugam foarte mult ca sa trimiteti urgent formularele de participare, precum si observatiile/propunerile/solutiile la diversele aspecte privind organizarea acestui eveniment unic in tara.
Vom reveni cu informatii suplimentare in Circulara 2 pe data de 12 iulie.

Contact : Valentin Grigore
Adresa postala : CP 14, OP 1, Targoviste 130170, Dambovita
Tel : 0245 213851, 0722 829034
E-mail : [email protected], [email protected]

| Back to Perseide 2004 |
| SARM's website |
Sponsors:


SARM's Address:

www.sarm.ro
Email: [email protected]; [email protected]
Phone: +40-245-213851, +40-722-829034
Postal address: Valentin Grigore, CP 14, OP 1, Targoviste 130170, Dambovita, Romania

Designed by Ionut Toader
© Copyright 2003 SARM

trafic ranking