Banner SARM
 
 
Despre
Actiuni
Comisii
Meteori
Astronomie
Galerie Foto
Publicatii
Cosmopoezie
Traditii
Astroshop
Societatea civila
 
Click here to join SARM
Click to join SARM


 
 Cauta pe site
 
 

 

 

SARM 20 de ani
SARM 20 de ani


Activitati 2011
Activitati 2011


http://www.astro-info.ro

http://www.astronomy2009.org

Citeste revista Bolidul
Citeste revista Bolidul
 
GEPLAS
NETEXPRESS


Partener:
GEPLAS
 
 

GLOBE at Night 2011


GLOBE at Night – Globul în timpul noptii



Mai puțină lumină de la noi pentru mai multă lumină de la stele!

A început numărătoarea stelelor. Participă şi tu împreună cu prietenii şi familia!
Campanie internațională pentru determinarea nivelului de iluminare artificială a cerului
ediția a 6-a

Ediția din anul 2011 a campaniei GLOBE at Night (Globul în timpul nopții) se va desfășura în două etape.
Etapa întâi: 21 februarie – 6 martie, numărarea stelelor din constelația Orion
Etapa a doua: 22 martie – 4 aprilie, numărarea stelelor din constelația Leul

Cum jumătate din populaţia lumii trăieşte în oraşe, cei mai mulți locuitori ai zonelor urbane nu au trăit și poate nu vor trăi niciodată acea experiență extraordinară, de uimire și încântare în fața cerului curat al nopții, întunecat și plin de stele. Poluarea luminoasă împiedică accesul locuitorilor planetei la această moștenire culturală a omenirii, la acest drept universal de a privi stelele. Pierderile cauzate de poluarea luminoasă vizează mai multe domenii: siguranța, conservarea energiei, costuri inutile, sănătatea umană și efectele asupra vieții sălbatice, precum și capacitatea noastră de a vedea stelele.
Chiar dacă poluarea luminoasă este o preocupare majoră şi în creştere la nivel mondial, este una dintre cele mai simple problemelor de mediu care pot fi rezolvate la nivel local.

Programul GLOBE at Night (Globul în timpul nopții) este o campanie internațională a cetățenilor-cercetători de sensibilizare a opiniei publice asupra impactului negativ al poluării luminoase prin încurajarea oamenilor de pretutindeni de a măsura nivelul local de iluminare artificială a cerului, contribuind cu observații „online” la realizarea unei hărți a lumii.
Totul se rezumă la câteva minute petrecute sub cerul nopții în perioada 21 februarie – 6 martie (prima etapă) sau 22 martie - 4 aprilie (etapa a doua) pentru a număra stelele vizibile în constelația Orion, respectiv Leul, comparând ceea ce se vede cu ochiul liber cu imaginea unui set de hărți.
Această activitate se poate face împreună cu familia sau prietenii.
Profesorii pot încuraja elevii să facă o astfel de estimare în una sau mai multe nopți senine din perioadele amintite mai sus.

Pe scurt, iată cei cinci pași care trebuie făcuți în această „vânătoare de stele”:
1. Aflați latitudinea și longitudinea locului de unde faceți observația (vezi mai departe în Ghidul de observare)
2. Mergeți afară la circa o oră după apusul Soarelui (între orele 20 și 22 pentru România) și identificați constelația Orion sau Leul, după caz
3. După circa 10 minute (perioadă necesară adaptării ochilor la vederea de noapte) comparați ceea ce vedeți cu ochiul liber cu diagramele noastre de magnitudine
4. Raportați observația voastră în perioada 21 februarie – 15 martie, respectiv 22 martie – 15 aprilie
5. Comparați observația voastră cu celelalte mii de observații din toată lumea
Noutatea de anul acesta este că se poate raporta măsurătoarea in timp real dacă aveți un telefon inteligent sau o tabletă, folosind o aplicație web.

Ghidul de observare, cu instrucțiunile necesare, schemele de magnitudine și fișa de observare se găsesc în „Pachetul de activități pentru familie” care se poate descărca aici.
Acest pachet (varianta în limba română), precum și alte informații și aplicații utile, se găsesc pe site-ul oficial al proiectului, la adresa www.globeatnight.org
Profesorii pot desfăşura această activitate cu elevii, recomandându-o ca lecţie pentru acasă, iar părinţii pot participa cu toţi membrii familiei, prilej de a observa împreună cerul. Prietenii vor fi cu siguranţă încântaţi dacă îi veţi invita la o vânătoare de stele.
Faceți mai multe determinări din locuri diferite și nu uitaţi să trimiteţi rezultatele observaţionale în perioada de raportare.
După ce se vor primi toate observațiile, organizatorii proiectului vor crea o hartă globală a nivelului de poluare luminoasă. De-a lungul ultimelor cinci campanii anuale a câte două săptămâni, voluntari din peste 100 de țări au contribuit cu mai mult de 52 000 de măsurători, o treime dintre acestea fiind trimise anul trecut.
Succes!

Contact:
Valentin Grigore, tel. 0722829034, [email protected]
www.sarm.ro/GaN2011






tabel stanga jos   tabel dreapta jos
© 2006 SARM