Lyride 2023

Curent de meteori

- tabără de astronomie -



Perioada: Perioada: 21-23 aprilie (vineri-duminică), 3 zile (2 nopți)
Locul: Pensiunea/Complexul Runcu Stone, loc. Runcu, jud. Dâmbovița
Formular de înscriere, click aici

EVENIMENTUL S-A ÎNCHEIAT!

Activități:

  • Observarea curentului de meteori Lyride

    Curentul de meteori Lyride este generat de cometa C/1861 G1 (Thatcher) și produce în medie o Rată Orară Zenitală de 18-23 în faza maximă. Au fost și câteva izbucniri mai puternice de-a lungul timpului, exemplu în anul 1982 înregistrându-se o rată de 90 meteori/oră. În anul 2023 maximum de activitate este plasat foarte favorabil pentru România, în noaptea de 22-23 aprilie, ora 1 Timp Universal (4 ora de vară în România). Perioada în care se înregistrează o activitate mai mare decât jumătatea maximului are o durată între 14,8 și 61,7 ore (media fiind de 32,1 ore). Mai mult, Luna nu va fi prezentă pe cer, aflându-se imediat după faza de Lună Nouă. Ca urmare, condițiile de observare sunt ideale anul acesta. Radiantul răsare imediat după apusul Soarelui, așa că activitatea curentului se va putea vedea toată noaptea.

    Stellarium: locație radiant Lyride 2023

  • Constelații de iarnă, primăvară și vară

    Seara pe cer încă pot fi admirate frumoasele constelații de iarnă, între care iese în evidență măreața constelație Orion, precum și cea mai strălucitoare stea de pe cer, Sirius. Roiurile de stele Pleiade – Cloșca cu pui și Hyade vor fi și ele vizibile jos la orizontul vestic. Vor fi foarte sus pe cer constelațiile de primăvară, apoi, după ora 2 se ridică spectaculos Calea Lactee, până jos în sud unde se află constelațiile de vară Săgetător și Scorpion.

    Stellarium: Constelații pe cer

    Sesiune de orientare pe cer prin identificarea constelațiilor și a stelelor principale, aflarea punctelor cardinale, azimut și elevație, măsurarea distanțelor unghiulare pe cer, steaua Polară și mișcarea bolții cerului.

  • Observarea planetelor și a Lunii prin telescop

    Întâmplarea face ca exact în zilele taberei Luna să apară seceră subțire la vest. Astfel, vom putea vedea lumina cenușie pe suprafața Lunii, precum și peisajul lunar – munți și cratere – prin telescop.

    De asemenea, vor fi vizibile planetele Venus, strălucind puternic ca Luceafăr de seară, și planeta Marte aflată în constelația Gemenii. Cu puțin noroc s-ar putea vedea și planeta Mercur, foarte jos la orizontul vestic. Iar planeta Saturn apare în zorii zilei.

    Stellarium: planete pe cer

  • Atelier de lucru: harta cerului, planisfera și programul de planetariu Stellarium. Harta cerului ca instrument de orientare și învățare.

  • Curs: observarea meteorilor

  • Sesiune de fotografie folosind telefonul mobil. Fotografierea Lunii prin telescop.

Locuri în tabără: 25
Locuri disponibile: 0
Preț: 490 lei/persoană
Preț redus pentru înscrierile efectuate până pe data de 30 martie: 450 lei/persoană.
Prețul taberei include: cazarea (camere cu 2 sau 3 paturi, cu baie în cameră), masa (3 mese pe zi), programul taberei (curs, atelier de lucru, sesiune de orientare pe boltă, sesiune de observații prin telescop, observarea curentului de meteori).

Înscrierea se face prin:
- Completarea formularului de înscriere on-line, click aici
- Sau prin trimiterea unui mesaj la adresa de e-mail [email protected] pentru primirea formularului de înscriere.
Telefon de contact: 0722829034
Termen limită de înscriere: 10 aprilie 2023

Informații generale despre locul de desfășurare, lectori și o galerie de imagini, precum și Calendarul taberelor și școlilor de vară organizate de SARM în anul 2023 se pot vizualiza aici » » »