Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM este asociație de tradiție în spațiul românesc, având experiență de 24 de ani în derularea de activități educativ-nonformale desfășurate pe bază de voluntariat.

Proiectul „Voluntariat în astronomia de tineret” are ca punct de plecare nevoia stimulării voluntariatului în vederea dezvoltării unei rețele la nivel național de promovare a educației nonformale prin astronomie în contextul lipsei acesteia în sistemul formal de educație (astronomia nu se studiază în școală). Problema a fost identificată atât prin derularea de-a lungul timpului a programului SARM „Tineretul și educația prin astronomie”, prin activități organizate în unități de învățământ din mediul urban și rural sau în spațiul public în cadrul programelor anuale „Luna Mondială a Astronomiei” și „Zilei Internaționale a Astronomiei”, cât și în cadrul unei campanii recente de recrutare de tineri voluntari. Din ce în ce mai mulți tineri sunt interesați de acest domeniu al educației prin astronomie în contextul participării acestora la olimpiade și concursuri de astronomie în țară și străinătate, activități tip Școala Altfel, pasionați sau chiar doritori să urmeze o carieră în astronomie sau astrofizică.

Vor fi susținute ateliere de lucru, teoretic și practic, în care tinerii voluntari participanți își vor însuși cunoștințele necesare în ceea ce privește astronomia și educația prin astronomie, promovarea acestora, organizarea de activități specifice.