————————— Programul detaliat preliminar al expediției


Vineri, 1 noiembrie
Sosirea participanților în La Palma. Cazarea participanților, întâlnire de bun venit, planificare activități. Scurtă plimbare de seară pe faleza Atlanticului. Cina la hotel, la un restaurant local sau în apartamentul personal dotat cu o bucătărie utilată.

Sâmbătă, 2 noiembrie
Mic dejun la hotel. Excursie în centrul insulei, 9h-16h: „Parcul Național Caldera de Taburiente” (opțional prânzul la pachet picnic): intrare la Centro de Visitantes (gratuit) unde vom învăța puțin despre vulcani, insula La Palma și arhipelagul Canare, vizită miradorul La Cumbrecita, drumeție prin pădurea de pini la Miradorul Lomo de las Chozas. Alternativ și dacă există interes, putem organiza o drumeție mai lungă prin calderă. La întoarcerea către hotel, vizită la miradorul Las Conception de unde putem admira o priveliște minunată de deasupra capitalei și a portului Santa Cruz de la Palma. Cina la hotel.


Duminică, 3 noiembrie – Ziua Eclipsei parțiale de Soare, magnitudine 0,44
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEgoogle/SEgoogle2001/SE2013Nov03Hgoogle.html
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OHfigures/OH2013-Fig05.pdf
Mic dejun la hotel. Excursie, 8h-17h: „Ruta sudică: arheologie, vulcani și Oceanul Atlantic” (opțional prânzul la pachet sau la o terasă pitorească): Muzeul și conurile vulcanice San Antonio și Teneguia (ultimul care a erupt în La Palma acum 41 de ani, intrarea 4 EUR sau gratuită).
Observarea eclipsei:
Începutul eclipsei parțiale 9:50
Faza maximă 11:05
Sfârșitul eclipsei 12:25
Vizită la „Bodega” (vinărie), cu degustare și vânzare, producție locală din plantații de viță-de-vie situate în lava vulcanică. Plantația de banane, chioșcul și plaja pitorească La Zamora, plimbare pe lava flow prin nisipul negru vulcanic, salinele Fuencaliente cu farul și ceasul solar.
Seară liberă în stațiunea Los Cancajos. Cină la hotel.

Luni, 4 noiembrie
Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse. Opțiuni: Vizita capitalei Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10min cu autobuzul) cu piața Alameda și muzeul naval El Barco (replica celebrei corăbii Maria cu care Cristofor Columb a descoperit Americile - 2 EUR sau gratuit), muzeul insular San Francisco (4 EUR sau gratuit), străduțele vechi, balcoanele tipice palmere, piața și biserica catolică El Salvador din centrul orașului, portul Santa Cruz de La Palma, cumpărături și suveniruri.
Alternativ, plajă și scuba diving în Los Cancajos. Cină la hotel.
Seara, opțional excursie pentru observaţii de noapte, până spre miezul nopții, punct de observaţii lângă Roque de los Muchachos sau pe un con vulcanic din apropiere: secera subţire a Lunii imediat după eclipsa de Soare, Venus în Sagittarius, Calea Lactee în Cygnus, Aquila, Sagittarius, constelațiile sudice Corona Australis, Telescopium, Indus (Indianul), Grus (Cocorul), Sculptor, Phoenix. Închiriere telescop și alte instrumente (opțional).

Marţi, 5 noiembrie
Mic dejun la hotel. Excursie, 9h-17h: „Observatorul astronomic și vârful Roque de los Muchachos” (opțional prânzul la pachet picnic): vizita celebrului complex astronomic Nord European „Observatorio Roque de los Muchachos” (ORM), vizită la trei dintre cele mai mari telescoape: William Herschel 4.2m (WHT), Gran Telescopio de Canarias 10.4m (GTC - cel mai mare telescop optic din lume) și Magic 2x17m (raze gamma). Vizita la observator este gratuită, fiind asigurată de către Institutul de Astrofizică din Canare. Vizita vârfului Roque de los Muchachos (alt 2434m - cel mai înalt vârf de pe insulă) și plimbare pe marginea uriașei Caldere de Taburiente (vulcanul care a dat naștere insulei La Palma). Seară liberă în Los Cancajos. Cină la hotel.

„Noapte înstelată în La Palma” (20h-08h, 10 EUR sau gratuit)
Într-un cadru mai restrâns dedicat doar amatorilor interesați (cca. 4-5 participanți) intenționăm să organizăm o noapte de observații și astro-fotografie sub cerul înstelat din La Palma. Câteva locații sunt posibile pentru această activitate, în unul din miradoarele astronomice special destinate astro-turismului pe insulă sau chiar pe tărâmul telescoapelor la observatorul Roque de los Muchachos (care oficial este închis publicului vizitator după ora 19h). Posibil noaptea de marţi spre miercuri va fi dedicată acestei activități, funcție de interes și de starea vremii. Minimum un telescop și un binoclu vor fi probabil disponibile acestei activități. Astrofotografie.
Se va începe cu observarea secerii subțiri a Lunii, fotografie de peisaj deasupra norilor, iluminat de Luna tânără, cu cerul perfect negru și cupolele telescoapelor, Calea Lactee în Sagittarius și Triunghiul de vară, constelații ale emisferei sudice, obiecte deep-sky. Dimineață se poate vedea cometa ISON (răsare în jur de ora 5) în lumina zodiacală. Se va termina cu răsăritul Soarelui, care se vede excelent de la această altitudine, cu vârful vulcanului Teide de 3800 m alt. vizibil pe insula vecină.

Miercuri, 6 noiembrie
Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse: plajă, scufundări subacvatice (scuba diving), cumpărături.
Opțional, extra cost, excursie, rută specială pentru biciclete. Închirierea costă 17 EUR/pax, iar pentru un grup de minimum 7 persoane scade la 11 EUR/pax. Dacă se dorește ghid pentru călătorie, trebuie aranjat din timp. Ghidul costă 20 EUR/pax.
Opțional, extra cost, excursie Cascada de los Colores

Joi, 7 noiembrie
Mic dejun la hotel. Excursie, 9h-18h: „Ruta nordică: Flora și fauna Europei de acum milioane de ani” (opțional prânz la pachet picnic sau la restaurantul Laguna Barlovento): drumeție prin pădurea Los Tilos (patrimoniu mondial biosferic UNESCO), vizită la laguna Barlovento (cel mai mare rezervor de apă din La Palma), miradorul La Tosca și mirifica panoramă a nordului extrem de abrupt al insulei La Palma, baie în piscinele naturale Las Fajanas din oceanul Atlantic. Întoarcerea și cină la hotel.

Vineri, 8 noiembrie
Mic dejun matinal la hotel. Zbor către Tenerife. Transfer direct cu autocarul și vizita Parcului Național vulcanic Teide (10h-18h, opțional prânzul la pachet picnic). Intrarea în parcul național, vizită la Centro de visitantes, urcare cu telecabina pe conul vulcanic Teide 3718m (cel mai înalt vârf din Canare și din Spania) – un traseu cu telecabina între 2356m și 3555m (25 EUR dus-întors), cu ultimii 200m de urcat la picior doar pe baza unui permis solicitat din vreme, accesul pe vârf fiind restrâns la un număr maxim zilnic de vizitatori, pentru a proteja acest patrimoniu UNESCO. Coborâre în Puerto de la Cruz, un frumos oraș stațiune din nordul insulei Tenerife. Cazare la hotelul Blue Sea Interpalace 4****. Opțional: cină la hotel sau în stațiune.>

Sâmbătă, 9 noiembrie
Mic dejun. Vizită Tenerife – Loro Parque, cu influență thailandeză (opțional, 33 EUR), fondat de un milionar german colecționar de papagali, stabilit în Tenerife (însă parcul conține acum foarte multe alte animale și păsări, cele mai remarcabile fiind programele cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali).
Decolare după amiază/seară către Madrid. Vizită de seară Madrid (opțional), opțional cazare în Madrid (cca 30 EUR) sau legătură către București.

Pentru cei care vor să rămână să viziteze Madridul
Duminică, 10 noiembrie (opțional)
Mic dejun la hotel în Madrid. Vizită Madrid, sugestii obiective: Muzeul National Prado (12 EUR sau gratuit pentru grupuri, studenți sau după amiază în expozițiile permanente), Gradina botanică regală (3 EUR), Palatul Regal (cel mai mare palat din Europa ca suprafață – 10 EUR), Grădinile Campo del Moro (gratuit), Puerta del Sol (Poarta Soarelui – centrul orașului), Parcul Retiro (gratuit), cumpărături etc.