Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează a patra expediție românească în insulele Canare în perioada 23 mai – 4 iunie 2014. Expediția este organizată în colaborare cu agenția Astro Travels (Ovidiu și Gabriela Văduvescu, membri colaboratori SARM stabiliți în La Palma).

——————

Arhipelagul Canare este un tărâm aparte în Oceanul Atlantic format din șapte insule de origine vulcanică situate relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insulele, denumite Insulele Primăverii Eterne, aparțin Spaniei, fiind astfel teritoriu al Uniunii Europene.
Pentru iubitorii de natură și cer senin, perla acestui arhipelag este insula La Palma (palmier), un paradis exotic, numită și La Isla Bonita (insula frumoasă). Deși nu are decât 42 km lungime și 28 km lățime, diversitatea acestei insule este cât a unui continent întreg.
Zona sudică a insulei este una aridă, plină de conuri vulcanice, unde există și cel mai tânăr pământ al Spaniei, creat de vulcanul care a erupt în anul 1971. Peisajele selenare, plantațiile de banani și viță-de-vie în cenușa vulcanică, plajele cu nisip negru, orașele colorate întinse pe coasta Atlanticului sau așezări împrăștiate printre conuri vulcanice, toate acestea creează imagini unice.
În contrast cu partea sudică, în partea de nord a insulei întâlnim păduri luxuriante și cascade. Dacă în partea de est plouă, la numai 20 km în partea de vest se face plajă… și invers.
La 2400 m altitudine, deasupra norilor, pe marginea spectaculoasei căldării vulcanice, se află cea mai mare rețea de telescoape europene din emisfera nordică și cel mai mare telescop optic din lume.
Insula vecină, Tenerife (cea mai mare a arhipelagului și cea mai populată) este un paradis al turismului, cu hoteluri și cazinouri, cu unul dintre cele mai frumoase parcuri cu animale din lume și mai ales cu cel mai mare munte din Spania, vulcanul (încă activ) Teide, de 3718 m înălțime.
Acesta este tărâmul de vis în care vom merge și anul acesta, pentru a patra oară din 2010. Te invităm și pe tine ca împreună cu familia și prietenii să te alături expediție noastre.


————————— Programul general preliminar al expediției


Varianta 1, de bază

Cer și natură în Canare (clasic), 26 mai - 3 iunie

8 nopți de cazare (7 în La Palma și 1 în Tenerife), include o noapte gratis în La Palma !


Partea I, La Palma: 7 nopți/8 zile de ședere pe insulă.

Program turistic: Parcul Național Caldera de Taburiente, vârful Roque de los Muchachos (alt. 2434m - cel mai înalt vârf de pe insulă) cu uriașa căldare vulcanică și observatoarele astronomice, conurile vulcanice San Antonio și Teneguia, plantația de banani în lava vulcanică, vinărie cu degustare, peisaje selenare, salinele Fuencaliente, piscina naturală La Fajana, pădurea și cascada Los Tilos – patrimoniu UNESCO, capitala Santa Cruz de La Palma, bogăția de peisaje contrastante deosebite, două zile libere cu activități opționale: traseul vulcanilor pe bicicletă, plajă și scufundări subacvatice, cumpărături în capitala Santa Cruz de La Palma.
Program astronomic: ● observarea tuturor celor 5 planete vizibile cu ochiul liber pe cer: Mercur, Jupiter, Marte și Saturn (pe cerul de seară) și Venus (dimineața) ● conjuncția Lună-Mercur pe cerul serii ● conjuncția Lună-Jupiter, pe cerul serii ● constelații ale emisferei sudice, invizibile din România ● vizitarea celebrului complex astronomic Nord European „Observatorio del Roque de los Muchachos”, cea mai mare rețea de telescoape din emisfera nordică și cel mai mare telescop (optic) din lume (Gran Telescopio de Canarias 10.4m), 2400 m altitudine● Noapte înstelată în La Palma – observații de noapte și astrofotografie.

Partea a II-a, Tenerife: 1 noapte/2 zile pentru vizitarea insulei Tenerife, a Parcului Național Teide și a vulcanului cu același nume (3718 m alt., încă activ) și opțional vizită la fantasticul Loro Parque (cu spectacole cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali, tunel subacvatic cu rechini, păduri tropicale etc.) și Grădina botanică.

***

Celor care doresc să stea mai multe zile în această expediție le propunem două variante suplimentare cu 10, respectiv 12 nopți de cazare:
Varianta 2: Cer și natură în Canare (extins), 24 mai - 3 iunie, 10 nopți de cazare (9 în La Palma și 1 în Tenerife. Include o noapte gratis). Programul de bază de la Varianta 1 + 2 zile suplimentare cu excursii extra (opționale).
Din punct de vedere astronomic, se poate observa în plus față de Varianta 1 frumoasa conjuncție/configurație Lună-Venus în dimineața zilelor de 25 și 26 mai.
Varianta 3: Visul astrofotografilor, 23 mai - 4 iunie, 12 nopți de cazare (10 în La Palma și 2 în Tenerife. Include o noapte gratis). Programul de bază de la Varianta 1 + 4 zile suplimentare cu excursii extra (opționale).
Din punct de vedere astronomic, se poate observa în plus față de Varianta 2:
- în noaptea de 23/24 mai, maximum de activitate al unui nou curent de meteori care se așteaptă să producă o ploaie de meteori (estimare între 100 și 400 meteori/oră în faza maximă), cu maximum preconizat pe 24 mai dimineața în jurul orei 7 UT.
- fotografie de peisaj nocturn iluminat de Lună în La Palma și în Tenerife pe Teide și împrejurimi, cu Luna în fază perfectă pentru iluminarea peisajului și Calea Lactee la culminație maximă după apusul Lunii.

NOTĂ:
1. Cei care au mai fost în expedițiile anterioare pot înlocui excursiile de bază cu altele noi.
2. Toți participanții sunt rugați să viziteze rubricile Program și Costuri pentru informații complete.


     

                   
Sursă: Wikimedia Commons. Licență: domeniul public.