————————— Programul detaliat preliminar al expediției


Varianta 1, de bază
Cer și natură în Canare (clasic), 26 mai - 3 iunie, 8 nopți de cazare (7 nopți în La Palma și 1 noapte în Tenerife):


Insula LA PALMA

Luni, 26 mai
Sosirea participanților în La Palma (cu avionul sau cu vaporul). Cazarea participanților, întâlnire de bun venit, planificare activități. Cina la hotel, la un restaurant local sau în apartamentul personal dotat cu o bucătărie utilată (în funcție de opțiunea aleasă).

Marți, 27 mai
Mic dejun la hotel. Excursie, 8h-17h: Ruta sudică: arheologie, vulcani și Oceanul Atlantic (opțional prânzul la pachet sau la o terasă pitorească): Muzeul și conurile vulcanice San Antonio și Teneguia (ultimul care a erupt în La Palma acum 43 de ani, intrarea 4 EUR).
Vizită la „Bodega” (vinărie), cu degustare și vânzare, producție locală din plantații de viță-de-vie situate în lava vulcanică. Plantația de banane, chioșcul și plaja pitorească La Zamora, plimbare pe lava flow prin nisipul negru vulcanic, oprire în zona situată la baza vulcanilor, în peisajul cu aspect selenar, salinele Fuencaliente cu farul și ceasul solar.
Pentru cei care au mai fost în La Palma, excursie alternativă (ex. Ruta vulcanilor).
Seară liberă în stațiunea Los Cancajos. Cină la hotel.

Miercuri, 28 mai
Mic dejun la hotel. Excursie în centrul insulei, 9h-16h: Parcul Național Caldera de Taburiente (opțional prânzul la pachet picnic): intrare la Centro de Visitantes (gratuit) unde vom învăța puțin despre vulcani, insula La Palma și arhipelagul Canare, vizită miradorul La Cumbrecita, drumeție prin pădurea de pini la Miradorul Lomo de las Chozas. La întoarcerea către hotel, vizită la miradorul Las Conception de unde putem admira o priveliște minunată de deasupra capitalei și a portului Santa Cruz de la Palma. Cina la hotel.
Pentru cei care au mai fost în La Palma, excursie alternativă (ex. Drumeție în calderă pe un traseu mai lung).

Joi, 29 mai
Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse. Opțiuni: Vizitarea capitalei Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10min cu autobuzul) cu piața Alameda și muzeul naval El Barco (replica celebrei corăbii Maria cu care Cristofor Columb a descoperit Americile – vizitare muzeu 2 EUR), muzeul insular San Francisco – foarte frumos! (intrare 4 EUR), străduțele vechi, balcoanele tipice palmere, piața și biserica catolică El Salvador din centrul orașului, portul Santa Cruz de La Palma, piața de produse agricole unde se pot cumpăra produse locale exotice și se poate servi cel mai bun suc natural din trestie de zahăr sau fructe exotice (preparat pe loc), cumpărături și suveniruri.
Alternativ, plajă și scufundări (scuba diving) în Los Cancajos. Cină la hotel.
Seara, opțional, deplasare pe un con vulcanic pentru observații astronomice: constelațiile principale, constelații sudice invizibile din România, patru planete, orientarea pe boltă.

Vineri, 30 mai
Mic dejun la hotel. Excursie, 9h-18h: Ruta nordică: Flora și fauna Europei de acum milioane de ani (opțional prânz la pachet picnic sau la restaurantul Laguna Barlovento): drumeție prin pădurea Los Tilos (patrimoniu mondial biosferic UNESCO) până la cascada spectaculoasă din pădure, vizită la laguna Barlovento (cel mai mare rezervor de apă din La Palma), miradorul La Tosca și mirifica panoramă a nordului extrem de abrupt al insulei La Palma, baie în piscinele naturale Las Fajanas din oceanul Atlantic. Întoarcerea și cină la hotel.
Pentru cei care au mai fost în La Palma, excursie alternativă (ex. excursie fotografie floră și faună sau o altă excursie alternativă).

Sâmbătă, 31 mai
Mic dejun la hotel. Excursie, 9h-17h Observatorul astronomic și vârful Roque de los Muchachos (opțional prânzul la pachet picnic): vizita celebrului complex astronomic Nord European „Observatorio Roque de los Muchachos” (ORM) la 2400 m altitudine, deasupra norilor, oprire la trei dintre cele mai mari telescoape: William Herschel 4.2m (WHT), Gran Telescopio de Canarias 10.4m (GTC - cel mai mare telescop optic din lume) și Magic 2x17m (raze gamma). Preț intrare GTC: 9 euro. Vizita vârfului Roque de los Muchachos (alt 2434m - cel mai înalt vârf de pe insulă) și plimbare pe marginea uriașei Caldere de Taburiente (vulcanul care a dat naștere insulei La Palma). Seară liberă în Los Cancajos. Cină la hotel.
Pentru cei care au mai fost în La Palma, excursie alternativă (ex. Stop pe traseu și drumeție pe traseul prin pădure apoi pe marginea căldării vulcanice până la observatoare).

„Noapte înstelată în La Palma” (20h-07h, 10 EUR)
Într-un cadru mai restrâns dedicat doar amatorilor interesați (cca. 4-5 participanți) intenționăm să rămânem în zonă pentru o noapte de observații și astrofotografie sub cerul înstelat din La Palma. Câteva locații sunt posibile pentru această activitate, în unul din miradoarele astronomice special destinate astro-turismului pe insulă sau chiar pe tărâmul telescoapelor la observatorul Roque de los Muchachos (care oficial este închis publicului vizitator după ora 19h). Minimum un telescop și un binoclu vor fi probabil disponibile acestei activități.

Duminică, 1 iunie
Zi liberă. Plajă, scufundări, plimbare pe coasta Atlanticului.
Opțional, extra cost, excursie, rută specială pentru biciclete. Închirierea costă 17 EUR/pax, iar pentru un grup de minimum 7 persoane scade la 11 EUR/pax.


Insula TENERIFE

Luni, 2 iunie
Mic dejun matinal la hotel. Zbor către Tenerife. Transfer direct cu autocarul și vizita Parcului Național vulcanic Teide (10h-18h, opțional prânzul la pachet picnic). Intrarea în parcul național, vizită la Centro de visitantes, urcare cu telecabina pe conul vulcanic Teide 3718m (cel mai înalt vârf din Canare și din Spania) – un traseu cu telecabina între 2356 m și 3555 m (25 EUR dus-întors), cu ultimii 200 m de urcat la picior doar pe baza unui permis solicitat din vreme, accesul pe vârf fiind restrâns la un număr maxim zilnic de vizitatori, pentru a proteja acest patrimoniu UNESCO.
Alternativ, pentru cei care au mai fost pe Teide, traseu la obiectivele din zonă.
Coborâre în Puerto de la Cruz, un frumos oraș stațiune din nordul insulei Tenerife. Cazare la hotelul Blue Sea Interpalace 4**** sau la alt hotel echivalent în Puerto de la Cruz.
Opțional, pentru astrofotografi, noapte de astrofotografie în zona vulcanului Teide (cu mașini închiriate), cu peisaj nocturn iluminat de Lună și Calea Lactee la meridian după apusul Lunii.

Marți, 3 iunie
Mic dejun. Vizită Tenerife. Recomandare: vizită la Loro Parque, unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri cu animale din lume, cu influență thailandeză (opțional, 33 EUR), fondat de un milionar german colecționar de papagali, stabilit în Tenerife (însă parcul conține acum foarte multe alte animale și păsări, cele mai remarcabile fiind programele cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali, tunelurile subacvatice cu rechini, bazine cu pinguini și acvarii cu foarte multe animale marine, gorile, tigri, flamingo, expoziții de orhidee, păduri tropicale, cactuși etc.). Un alt obiectiv care merită văzut este Gradina botanică. Orașul merită vizitat în zona centrală și de coastă, se pot face trasee la pas și/sau cu trenulețul.
După amiază/seară, decolare către destinația de întoarcere.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Pentru cei care doresc un sejur mai lung pe acest tărâm mirific al insulelor Canare, am realizat un program mai lung de 10, respectiv, 12 nopți de cazare. Practic, la programul de bază (Varianta 1, 8 nopți) am adăugat două nopți în plus în La Palma pentru Varianta 2 (10 nopți în total) și 4 nopți în plus (3 nopți în plus în la Palma și 1 noapte în plus în Tenerife, în total 12 nopți) pentru Varianta 3. Programul de excursii este cel cu Varianta 1 (de bază) cu posibilitatea unor excursii suplimentare, opționale, pentru zilele suplimentare.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Iată programul pentru aceste variante:

Varianta 2 (programul din Varianta 1 + 2 zile în La Palma):
Cer și natură în Canare (extins), 24 mai - 3 iunie, 10 nopți de cazare (9 nopți în La Palma și 1 noapte în Tenerife)

Sâmbătă, 24 mai
Sosirea participanților în La Palma. Cazarea participanților, întâlnire de bun venit, planificare activități. Cina la hotel, la un restaurant local sau în apartamentul personal dotat cu o bucătărie utilată (în funcție de opțiunea aleasă).

Duminică, 25 mai
Zorii zilei: vizionare și fotografiere conjuncția Lună-Venus, pe țărmul Atlanticului.
Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse. Opțiuni: Vizitarea stațiunii din apropiere, vizitarea capitalei Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10min cu autobuzul) cu piața Alameda și muzeul naval El Barco (replica celebrei corăbii Maria cu care Cristofor Columb a descoperit Americile - 2 EUR sau gratuit), muzeul insular San Francisco (4 EUR sau gratuit), străduțele vechi, balcoanele tipice palmere, piața și biserica catolică El Salvador din centrul orașului, portul Santa Cruz de La Palma, cumpărături și suveniruri.
Alternativ, plajă și scuba diving în Los Cancajos. Cină la hotel.
Opțional, excursie Cascada Los Colores (necesită un traseu mai lung de mers pe jos) sau alternativ o altă excursie pe un alt traseu pentru cei care nu vor să meargă mai mult pe jos. Cu mașini închiriate (6 Euros/pax).

Luni, 26 mai
Mic dejun. Program liber (sunt posibile activități diverse în zona hotelului, în stațiune, în capitală sau pe insulă: plajă, vizitarea stațiunii, vizitarea capitalei sau a altor obiective ale insulei).
Opțional, excursie în partea vestică a insulei cu mașini închiriate. Preț mașină închiriată: 24 euro.

Marți 27 mai, miercuri 28 mai, joi 29 mai, vineri, 30 mai, sâmbătă 31 mai, duminică 1 iunie, luni 2 iunie, marți 3 iunie: programul de bază din Varianta 1.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —


Varianta 3 (programul din Varianta 1 + 4 zile, 3 în La Palma și 1 în Tenerife):
Visul astrofotografilor, 23 mai - 4 iunie, 12 nopți de cazare (10 nopți în La Palma și 2 nopți în Tenerife)

Vineri, 23 mai
Sosirea participanților în La Palma (cu avionul sau cu vaporul). Cazarea participanților, întâlnire de bun venit, planificare activități. Cina la hotel, la un restaurant local sau în apartamentul personal dotat cu o bucătărie utilată (în funcție de opțiunea aleasă).
Noaptea de 23/24 mai – Observarea ploii de meteori produsă de un nou curent de meteori. Punct de observare într-un loc adecvat, probabil pe un con vulcanic pentru astronomi sau lângă hotel pentru ceilalți (activitate opțională).

Sâmbătă, 24 mai
Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse. Opțiuni: Vizită în capitala Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10min cu autobuzul), a portului, a zonei de coastă din apropiere sau a altor obiective de pe insulă. Cumpărături și suveniruri. Alternativ, plajă și scuba diving în Los Cancajos. Cină la hotel.

Duminică, 25 mai
Zorii zilei: observare și fotografiere conjuncția Lună-Venus, pe țărmul Atlanticului.
Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse. Opțiuni: Vizita capitalei Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10min cu autobuzul) cu piața Alameda și muzeul naval El Barco (replica celebrei corăbii Maria cu care Cristofor Columb a descoperit Americile - 2 EUR sau gratuit), muzeul insular San Francisco (4 EUR sau gratuit), străduțele vechi, balcoanele tipice palmere, piața și biserica catolică El Salvador din centrul orașului, portul Santa Cruz de La Palma, cumpărături și suveniruri.
Alternativ, plajă și scuba diving în Los Cancajos. Cină la hotel.
Opțional, excursie Cascada Los Colores (necesită un traseu mai lung de mers pe jos) sau alternativ o altă excursie pe un alt traseu pentru cei care nu vor să meargă mai mult pe jos. Cu mașini închiriate (6 Euros/pax).

Luni, 26 mai
Mic dejun. Program liber (sunt posibile activități diverse în zona hotelului, în capitală sau pe insulă: plajă, vizitarea stațiunii, vizitarea capitalei sau a altor obiective ale insulei).
Opțional, excursie în partea vestică a insulei cu mașini închiriate. Preț mașină închiriată: 24 euro.

Marți 27 mai, miercuri 28 mai, joi 29 mai, vineri, 30 mai, sâmbătă 31 mai, duminică 1 iunie, luni 2 iunie: programul de bază din Varianta 1.

Marți, 3 iunie
Mic dejun. Vizită Tenerife. Recomandare: vizită la Loro Parque, unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri cu animale din lume, cu influență thailandeză (opțional, 33 EUR), fondat de un milionar german colecționar de papagali, stabilit în Tenerife (însă parcul conține acum foarte multe alte animale și păsări, cele mai remarcabile fiind programele cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali, tunelurile subacvatice cu rechini, bazine cu pinguini și acvarii cu foarte multe animale marine, gorile, tigri, flamingo, expoziții de orhidee, păduri tropicale, cactuși etc.). Un alt obiectiv care merită văzut este Grădina botanică. Orașul merită vizitat în zona centrală și de coastă, se pot face trasee la pas și/sau cu trenulețul.
Seara/noaptea: opțional, deplasare în zona Teide, cu mașină închiriată, pentru astrofotografie de noapte cu peisajul spectaculos iluminat de Lună și Calea Lactee la înălțime maximă după apusul Lunii.

Miercuri, 4 iunie
Mic dejun. Program liber, vizită în oraș.
După amiază/seară, decolare către destinația de întoarcere.


— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Obiecte și evenimente astronomice vizibile în perioada expediției:

  • Pe cer vor putea fi văzute toate cele 5 planete vizibile cu ochiul liber: Mercur, Jupiter, Marte și Saturn (pe cerul de seară) și Venus (dimineața).
  • Se vor putea vedea constelații sudice invizibile din România: Busola, Mașina pneumatică, Echerul, Altarul, Telescopul, Lupul, Coroana Australă, Indianul, Cocorul, Sculptorul.
  • În noaptea de 23/24 mai va fi maximum de activitate al unui nou curent de meteori care se așteaptă să producă o ploaie de meteori. ZHR preconizat între 100 și 400. Radiant în Camelopardalis. Maxim preconizat pe 24 mai dimineața în jurul orei 7 UT.
  • 25 mai: conjuncția Lună-Venus pe cerul dimineții. Configurația e frumoasă și dimineața următoare, pe 26 mai.
  • 30 mai: conjuncția Lună-Mercur pe cerul serii.
  • 31 mai și 1 iunie: conjuncția Lună-Jupiter, pe cerul serii.
  • Vizibilitate maximă a Căii Lactee în constelația Săgetător (proiecția pe cer a centrului galaxiei noastre), altitudinea maximă a constelației Scorpion în jurul orei 2 în fiecare noapte. Oportunitate ideală pentru fotografie.
  • fotografie de peisaj nocturn iluminat de lumina palidă a Lunii, condiții ideale pentru imagini spectaculoase de peisaj, La Palma și Tenerife: nopțile de 30/31.05 (30 minute prezența Lunii pe cer seara), 31.05/1.06 (~1 oră prezența Lunii pe cerul serii), 1/2.06 (puțin mai mult de 1,5 ore cu Luna pe cer) și 2/3.06 (2,5 ore cu Luna pe cer). O noapte (recomandat pe 31.05/1.06) sus la telescoape în La Palma. Două nopți în Tenerife sus lângă Teide (2/3 și 3/4 iunie).