————————— Programul detaliat preliminar al expediției


CANARE 2016
Cer, natură și civilizație pe tărâmuri exotice


Varianta lungă, 28 iunie - 10 iulie

13 zile cu 12 nopți de cazare (3 în Gran Canaria, 7 în La Palma și 2 în Tenerife) și 7 excursii organizate

Partea I – Gran Canaria, 28 iunie – 1 iulie (3 nopți), 1 excursie
Partea a II-a – La Palma 1-8 iulie (7 nopți), 4 + 1 excursii
Partea a III-a – Tenerife 8-10 iulie (2 nopți), 1 excursie


* Partea 1 – insula Gran Canaria

Marți, 28 iunie
Sosirea în Gran Canaria. Transfer la hotel (în zona dunelor de nisip Maspalomas), cazare.
Întâlnire organizatorică. Cină (extraopțiune). Ieșire în zonă pentru fotografie de seară/noapte la dunele de nisip.
Răsăritul Lunii din ocean la ora 3:30 (miercuri).

Miercuri, 29 iunie
Răsăritul Soarelui din ocean. Mic dejun (extraopțiune). Zi liberă. Sugestie: Excursie la dunele de nisip, plimbare cu cămila printre dune. Opțional, excursie pe cont propriu cu vaporașul la delfini și pești oceanici (cca 2-3h), costa cca 30-40 EUR/pers. Sau excursie la parcul cu animale și delfini (Palmitospark) undeva în drumul spre munte la vreo 25 EUR/pers. Cină (extraopțiune).
Răsăritul Lunii din ocean la ora 4:15 (joi).

Joi, 30 iunie
Mic dejun (extraopțiune). Dimineață: Excursie cca. 8 ore cu autocar și ghid. Prin centrul insulei, cu canioane spectaculoase și altitudine maximă 2000 m, cu vizitarea capitalei în nord. Întoarcere la hotel. Cină (extraopțiune).
Ieșire de seară și fotografie pe malul oceanului, la dunele de nisip.
Răsăritul Lunii seceră din ocean, la ora 5:00 (vineri dimineață). Luna face un triunghi cu roiurile de stele Pleiade și Hyade.


* Partea a 2-a – insula La Palma

Vineri, 1 iulie
Mic dejun (extraopțiune). Dimineață, program liber. După amiază, transfer cu avionul pe insula La Palma (zbor direct sau cu escală în Tenerife). Aterizare în La Palma, transfer și cazare hotel Las Olas. Seara, întâlnire cu Ovidiu și Gabriela Văduvescu, gazdele noastre. Cina (conform opțiune).
Răsăritul secerii subțiri a Lunii din ocean: 5:45 (sâmbătă dimineață). Luna se află în conjuncție cu steaua Aldebaran din Taur.

Sâmbătă, 2 iulie
Mic dejun la hotel.
Excursie, 9h-15h - Ruta nordică: Floră și faună exotică (opțional prânz la pachet picnic); drumeție prin pădurea Los Tilos (patrimoniu mondial biosferic UNESCO) până la cascada spectaculoasă din pădure, vizită la laguna Barlovento (cel mai mare rezervor de apă din La Palma), miradorul La Tosca și mirifica panoramă a nordului extrem de abrupt al insulei La Palma, baie în piscinele naturale Las Fajanas din oceanul Atlantic. Întoarcerea la hotel.
Cină la hotel (la restaurant sau în cameră, în funcție de opțiunile alese).
Seara, participarea la programul de bun venit participanților la Conferința internațională „Starlight, Beyond Light Pollution 2016” – moment folcloric (opțional).
Răsăritul secerii foarte subțiri a Lunii din ocean pe cerul luminos al dimineții (duminică), ora 6:40. Soarele răsare la ora 7:20.

Duminică, 3 iulie
Răsăritul Soarelui din Atlantic și mic dejun la hotel. Program liber.
Participarea la deschiderea conferinței internaționale (opțional).
După amiază, program liber (piscină, plajă) la hotel sau Plaja Los Cancajos cu nisip negru (în apropiere). Cine vrea, poate participa la workshop-ul de astrofotografie din cadrul conferinței.
Atelier de respirație conștientă și decodaj emoțional - Amalia Roșu Laurențiu, terapeut Rebirth (opțional, gratuit).
Cină la hotel (la restaurant sau în cameră, în funcție de opțiunile alese).
Noapte de astronomie și astrofotografie (opțional), cu apus de Soare spectaculos la 2354 m alt la Caldera de Taburiente. Noapte fără Lună.

Luni, 4 iulie
Mic dejun la hotel. Excursie: Vizitarea capitalei Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10 min. cu autobuzul) cu piața Alameda și muzeul naval El Barco (replica celebrei corăbii Maria cu care Cristofor Columb a descoperit Americile), muzeul insular San Francisco – foarte frumos! (opțional, intrare 4 EUR), străduțele vechi, balcoanele tipice palmere, piața și biserica catolică El Salvador din centrul orașului, portul Santa Cruz de La Palma, piața de produse agricole unde se pot cumpăra produse locale exotice și se poate servi cel mai bun suc natural din trestie de zahăr sau fructe exotice (preparat pe loc), cumpărături și suveniruri.
După amiază, opțional, plajă și scufundări (scuba diving) în Los Cancajos.
Conferința „Ce este osteopatia?”, urmată de un atelier de TOR Sistem - tehnici de recuperare OsteoRe - Mircea Laurentiu - osteopat D.O., Directorul Scolii de Osteopatie OsteoRe (opțional, gratuit).
Cină la hotel (la restaurant sau în cameră, în funcție de opțiunile alese). Noapte fără Lună.

Marți, 5 iulie
Mic dejun la hotel.
Excursie în centrul insulei, 9h-15h - Parcul Național Caldera de Taburiente (opțional prânzul la pachet picnic): intrare la Centro de Visitantes (gratuit) unde vom învăța puțin despre vulcani, insula La Palma și arhipelagul Canare, vizită miradorul La Cumbrecita, drumeție prin pădurea de pini la Miradorul Lomo de las Chozas. La întoarcerea către hotel, vizită la miradorul Las Conception de unde putem admira o priveliște minunată de deasupra capitalei și a portului Santa Cruz de la Palma.
Conferință și workshop astrofotografie (opțional). Cină (în funcție de opțiunea aleasă).
Noapte de astrofotografie (opțional), cu apus de Soare spectaculos la 2354 m alt la Caldera de Taburiente. Secera extrem de subțire a Lunii vizibilă câteva minute pe cerul luminos al serii.

Miercuri, 6 iulie
Mic dejun. Inchidere conferință internațională.
Excursie - Sudul insulei La Palma, Oceanul Atlantic, vulcani și vin. Muzeul și conurile vulcanice San Antonio (a erupt în 1667 și 1678) și Teneguia (a erupt în 1971, acum 44 de ani).
Vizită la „Bodega” (vinărie), cu degustare și vânzare, producție locală din plantații de viță-de-vie situate în lava vulcanică. Plimbare prin plantația de banane, chioșcul și plaja pitorească La Zamora, plimbare pe lava flow prin nisipul negru vulcanic, oprire în zona situată la baza vulcanilor, în peisajul cu aspect selenar, salinele Fuencaliente cu farul și ceasul solar.
Cina la hotel (în funcție de opțiunea aleasă). Timp liber pentru astrofotografie în zonă. Secera foarte subțire a Lunii pe cerul serii, circa 1 oră, în lumina amurgului.

Joi, 7 iulie
Răsăritul Soarelui din Atlantic și mic dejun la hotel.
Excursie - Observatorul astronomic și vârful Roque de los Muchachos (opțional prânzul la pachet picnic): vizita celebrului complex astronomic Nord European „Observatorio Roque de los Muchachos” (ORM) la 2400 m altitudine, deasupra norilor, oprire la trei dintre cele mai mari telescoape: William Herschel 4.2m (WHT), Gran Telescopio de Canarias 10.4m (GTC - cel mai mare telescop optic din lume) și Magic 2x17m (raze gamma). Vizita vârfului Roque de los Muchachos (alt 2434m - cel mai înalt vârf de pe insulă) și plimbare pe marginea uriașei Caldere de Taburiente (vulcanul care a dat naștere insulei La Palma).
Întoarcerea la hotel. La revede participanților la conferința internațională.
Seară liberă în Los Cancajos. Cină la hotel (în funcție de opțiunea aleasă). Timp liber pentru astrofotografie în zonă sau deplasare, cu mașini închiriate, în partea sudică a insulei (Fuencaliente). Secera Lunii pe cerul serii, circa 1,5 ore.


* Partea a 3-a – insula Tenerife

Vineri, 8 iulie
Mic dejun matinal la hotel. Zbor către Tenerife (obligatoriu pentru toți participanții, cursele de dimineață, ora 8:00, 8:10 sau 8:30). Transfer direct cu autocarul și vizita Parcului Național vulcanic Teide (10h-18h, opțional prânzul la pachet picnic). Intrarea în parcul național, vizită la Centro de visitantes, urcare cu telecabina pe conul vulcanic Teide 3718m (cel mai înalt vârf din Canare și din Spania) – un traseu cu telecabina între 2356 m și 3555 m (25 EUR dus-întors), apoi ultimii 200 m de urcat la picior doar pe baza unui permis de intrare obținut din vreme, accesul pe vârf fiind restrâns la un număr maxim zilnic de vizitatori, pentru a proteja acest patrimoniu UNESCO.
Alternativ, pentru cei care au mai fost și nu vor să mai urce pe Teide, traseu la obiectivele din zonă.
Coborâre în Puerto de la Cruz, un frumos oraș stațiune din nordul insulei Tenerife. Cazare la hotel. Cină (conform opțiunii alese).
Opțional, pentru astrofotografi, noapte de astrofotografie în zona Observatorului Teide și a vulcanului Teide (cu mașini închiriate), cu peisaj nocturn iluminat de Lună timp de 2 ore, apoi partea cea mai spectaculoasă a Căii Lactee atinge înălțimea maximă pe cer. Trei planete vizibile: Jupiter la vest, Marte și Saturn la est.

Sâmbătă, 9 iulie
Mic dejun. Program liber, vizită Tenerife. Recomandare: vizită la Loro Parque, unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri cu animale din lume, cu influență thailandeză (opțional, 33 EUR), fondat de un milionar german colecționar de papagali, stabilit în Tenerife (însă parcul conține acum foarte multe alte animale și păsări, cele mai remarcabile fiind programele cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali, tunelurile subacvatice cu rechini, bazine cu pinguini și acvarii cu foarte multe animale marine, gorile, tigri, flamingo, expoziții de orhidee, păduri tropicale, cactuși etc.). Un alt obiectiv care merită văzut este Gradina botanică. Orașul merită vizitat în zona centrală și de coastă, se pot face trasee la pas și/sau cu trenulețul.
Pentru cei care au mai fost în Tenerife, o sugestie este vizitarea părții sudice a insulei.
După amiază/seară, decolare către destinația de întoarcere pentru cei din sejurul de 8 nopți.
Cină la hotel (conform opțiunii alese).
Opțional, pentru astrofotografi, noapte de astrofotografie în zona Observatorului Teide și a vulcanului Teide (cu mașini închiriate), cu peisaj nocturn iluminat de Lună (timp de 2,5 ore) și Calea Lactee sudică foarte spectaculoasă la înălțime maximă pe cer. Pe cer se văd 3 planete: Jupiter (în conjuncție cu Luna) la vest, Marte și Saturn grupate la est, în zona Căii Lactee.

Duminică, 10 iulie
Mic dejun. Program liber, vizită în oraș.
După amiază/seară, decolare către destinația de întoarcere.


***

Varianta scurtă, 1-9 iulie

9 zile cu 8 nopți de cazare (7 în La Palma și 1 în Tenerife) și 6 excursii organizate.
Programul este identic cu cel al variantei lungi de 12 nopți din perioada 1-9 iulie.