————————— Programul detaliat preliminar al expediției


Duminică, 23 septembrie
Sosirea participanților în La Palma, până la ora 17. Cazarea participanților, întâlnire de bun venit, planificare activități. Scurtă plimbare de seară pe faleza Atlanticului. Cina la hotel, la un restaurant local sau în apartamentul personal dotat cu o bucătărie utilată.


Luni, 24 septembrie
Mic dejun la hotel. Excursie „Ruta sudică: arheologie, vulcani și Oceanul Atlantic” (9h-16h, opțional prânzul la pachet sau la o terasă pitorească): Peșterile Belmaco în care locuiau benaoriții (intrarea 2 EUR sau gratuită), muzeul și conurile vulcanice San Antonio și Teneguia (ultimul care a erupt în La Palma acum 41 de ani, intrarea 4 EUR sau gratuită), plantația de banane, chioșcul și plaja pitorească La Zamora, plimbare pe lava flow prin nisipul negru vulcanic, salinele și farul Fuencaliente. După amiaza liberă în stațiunea Los Cancajos. Cină la hotel.


Marți, 25 septembrie
Mic dejun la hotel. Excursie „Observatorul astronomic și vârful Roque de los Muchachos” (9h-17h, opțional prânzul la pachet picnic): vizita celebrului complex astronomic Nord European „Observatorio Roque de los Muchachos” (ORM), vizită la trei dintre cele mai mari telescoape: William Herschel 4.2m (WHT), Gran Telescopio de Canarias 10.4m (GTC - cel mai mare telescop optic din lume) și Magic 2x17m (raze gamma). Vizita la observator este gratuită, fiind asigurată de către Institutul de Astrofizică din Canare. Vizita vârfului Roque de los Muchachos (alt 2434m - cel mai înalt vârf de pe insulă) și plimbare pe marginea uriașei Caldere de Taburiente (vulcanul care a dat naștere insulei La Palma). Seară liberă în Los Cancajos. Cină la hotel.


„Noapte înstelată în La Palma” (20h-02 sau 07h, 10 EUR sau gratuit)
Într-un cadru mai restrâns dedicat doar amatorilor interesați (cca. 4-5 participanți) intenționăm să organizăm o noapte de observații și astro-fotografie sub cerul înstelat din La Palma. Câteva locații sunt posibile pentru această activitate, în unul din miradoarele astronomice special destinate astro-turismului pe insulă sau chiar pe tărâmul telescoapelor la observatorul Roque de los Muchachos (care oficial este închis publicului vizitator după ora 19h). Posibil noaptea de marți spre miercuri va fi dedicată acestei activități, funcție de interes și de starea vremii (în general foarte bună în septembrie-octombrie). Minimum un telescop și un binoclu vor fi probabil disponibile acestei activități.


Miercuri, 26 septembrie
Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse. Opțiuni: Vizita capitalei Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10min cu autobuzul) cu piața Alameda și muzeul naval El Barco (replica celebrei corăbii Maria cu care Cristofor Columb a descoperit Americile - 2 EUR sau gratuit), muzeul insular San Francisco (4 EUR sau gratuit), străduțele vechi, piața și biserica catolică El Salvador din centrul orașului, portul Santa Cruz de La Palma, cumpărături și suveniruri. Alternativ, plajă și scuba diving în Los Cancajos. Cină la hotel.


Joi, 27 septembrie
Mic dejun la hotel. Excursie în centrul insulei „Parcul Național Caldera de Taburiente” (9h-16h, opțional prânzul la pachet picnic): intrare la Centro de Visitantes (gratuit) unde vom învăța puțin despre vulcani, insula La Palma și arhipelagul Canare, vizită miradorul La Cumbrecita, drumeție prin pădurea de pini la Miradorul Lomo de las Chozas. Alternativ și dacă există interes, putem organiza o drumeție mai lungă prin calderă. La întoarcerea către hotel, vizită la miradorul Las Conception de unde putem admira o priveliște minunată de deasupra capitalei și a portului Santa Cruz de la Palma. Cina la hotel.


Vineri, 28 septembrie
Mic dejun la hotel. Excursie „Ruta nordică: Flora și fauna Europei de acum milioane de ani” (9h-18h, opțional prânz la pachet picnic sau la restaurantul Laguna Barlovento): drumeție prin pădurea Los Tilos (patrimoniu mondial biosferic UNESCO), vizită la laguna Barlovento (cel mai mare rezervor de apă din La Palma), miradorul La Tosca și mirifica panoramă a nordului extrem de abrupt al insulei La Palma, baie în piscinele naturale Las Fajanas din oceanul Atlantic. Întoarcerea și cină la hotel.


Sâmbătă, 29 septembrie
Mic dejun matinal la hotel. Plecare către Tenerife. Transfer direct cu autocarul și vizita Parcului Național vulcanic Teide (10h-18h, opțional prânzul la pachet picnic). Intrarea în parcul național, vizită la Centro de visitantes, urcare cu telecabina pe conul vulcanic Teide 3718m (cel mai înalt vârf din Canare și din Spania) – un traseu cu telecabina între 2356m și 3555m (25 EUR dus-întors), cu ultimii 200m de urcat la picior doar pe baza unui permis solicitat din vreme, accesul pe vârf fiind restrâns la un număr maxim zilnic de vizitatori, pentru a proteja acest patrimoniu UNESCO. Coborâre în Puerto de la Cruz, un frumos oraș stațiune din nordul insulei Tenerife. Cazare la hotelul Blue Sea Interpalace 4****. Cină la hotel sau în stațiune.


Duminică, 30 septembrie
Mic dejun. Vizită Tenerife – Loro Parque (opțional, 33 EUR), fondat de un milionar german colecționar de papagali (însă parcul conține acum foarte multe alte animale și păsări), cu influență thailandeză. Decolare după amiază către Madrid. Vizită de seară Madrid (opțional, cca 10 EUR), opțional cazare în Madrid (cca 30 EUR) sau legătură către București.


Luni, 1 octombrie (opțional)
Mic dejun la hotel în Madrid. Vizită Madrid, sugestii obiective: Muzeul National Prado (12 EUR sau gratuit pentru grupuri, studenți sau după amiază în expozițiile permanente), Gradina botanică regală (3 EUR), Palatul Regal (cel mai mare palat din Europa ca suprafață – 10 EUR), Grădinile Campo del Moro (gratuit), Puerta del Sol (Poarta Soarelui – centrul orașului), Parcul Retiro (gratuit), cumpărături etc. Zbor de noapte către București (aterizare pe aeroport pe 2 octombrie dimineața).


Notă: Cei care nu doresc să rămână încă o noapte în Madrid pentru a vizita orașul, pot pleca către București în aceeași noapte, pe 30 septembrie/1 octombrie.

Notă: Pentru cei care au participat la prima expediție în Canare (octombrie 2010) putem organiza alte două excursii alternative, cu mașini închiriate. Alternativ, aceștia își pot alege singuri programul.

Noutăți:
Zboruri către La Palma

 • În La Palma se poate ajunge via Tenerife din Madrid sau Barcelona. De preferat ar fi să se ajungă în La Palma, pe 23 septembrie, nu mai târziu de ora 17.
 • Cele mai mici prețuri la avion pentru ruta București-Madrid și retur sau București-Barcelona și retur sunt cu companiile lowcost Blue Air (retur din Madrid pe 2 octombrie, iar din Barcelona pe 1 sau 3 octombrie) și Wizz Air (Wizz Air are zbor de întoarcere doar pe 1 și 3 octombrie atât pentru Madrid cât și pentru Barcelona).
  Pentru ruta Madrid-Tenerife am identificat trei companii: AirEuropa și Iberia (operează pe aeroportul Tenerife Nord) și Ryanair (operează doar pe aeroportul Tenerife Sud). Cea mai convenabilă ca orar de zbor este varianta cu AirEuropa. Diferențele de preț între cele trei companii sunt destul de mici. Pentru a cumpăra biletele, vă recomandăm să folosiți motoare de căutare pe Google, sunt foarte multe oferte, diferențele de comision sunt uneori demne de luat în seamă. Pentru Tenerife vă recomandăm aeroportul de nord, cod de aeroport TFN, deoarece pe acest aeroport operează și cursele către La Palma. Există și agenții cu servicii în România, cu plata în lei sau euro prin transfer bancar sau card, amintim aici eSky.ro și vola.ro. Recomandăm următoarele curse:
  AirEuropa
  Dus: Madrid (MAD) 7:05 – Tenerife Norte (TFN) 8:50
  Întors: Tenerife Norte (TFN) 19:45 – Madrid (MAD) 23:30
  Iberia
  Dus: Madrid (MAD) 8:45 – Tenerife Norte (TFN) 10:30
  Întors: Tenerife Norte (TFN) 19:05 – Madrid (MAD) 22:40
  La întoarcere, preferăm plecarea din Tenerife cu o cursă de seară pe 30 septembrie pentru a avea timp să vizităm Loro Park în Tenerife pe parcursul zilei.
 • Cursele din Tenerife către La Palma sunt foarte dese și durează 30 de minute. Se pot folosi companiile Islas sau Binter Canarias, prețurile sunt asemănătoare. Se recomandă să se ajungă la destinație până la ora 17 pe 23 septembrie, iar întoarcerea din La Plana în Tenerife să se facă cu o cursă de dimineață pe 29 septembrie, de preferat cursa de la ora 8:00 cu Islas. Dacă nu, atunci la ora 8:30 cu Binter Canarias, deoarece de la aeroport vom merge direct în excursie în Parcul Național Teide, vom urca pe vârful vulcanic Teide.
  Între Tenerife și la Plama se poate călătorii și cu feribotul din Tenerife Sud.