————————— Programul detaliat preliminar al expediției


Cer, natură și civilizație pe tărâmuri exotice, 11-23 mai 2015:
13 zile cu 12 nopți de cazare (10 în La Palma și 2 în Tenerife, include o noapte gratis în La Palma!)


Insula LA PALMA

Luni, 11 mai
Sosirea participanților în La Palma (cu avionul sau cu vaporul). Cazarea participanților la Hotel Las Olas 4***, întâlnire de bun venit (seara), planificare activități. Cina la hotel, la un restaurant local sau în apartamentul personal dotat cu o bucătărie utilată (în funcție de opțiunea aleasă).
În această noapte Luna se află în faza de Ultim Pătrar, răsare cu 3 ore înainte de ivirea zorilor, după ce Calea Lactee trece la meridian.

Marți, 12 mai
Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse. Opțiuni:
1. Vizitarea capitalei Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10 min. cu autobuzul), a portului, a zonei de coastă din apropiere sau a altor obiective de pe insulă. Cumpărături și suveniruri. Alternativ, plajă și scuba diving în Los Cancajos.
2. Excursie mai lungă (cu mașini închiriate + taxi + drumeție circa 10 km) la Cascada Los Colores (Cascada Culorilor).
Cină la hotel.

Marți, 12 mai, sosesc în La Plama cei care au optat pentru un sejur mai scurt, de 10 nopți. Seara, întâlnire de bun venit.

Miercuri, 13 mai
Zi liberă, activități diverse. Opțiuni:
1. Vizită în capitala Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10 min. cu autobuzul) sau la alte obiective de pe insulă. Cumpărături și suveniruri. Alternativ, plajă și scuba diving în Los Cancajos.
2. Excursie Ruta Vulcanilor, traseu extrem de spectaculos, drumeție 18 km pe jos. Deplasarea la locul de plecare se face cu taxi, apoi întoarcerea din locul de final al traseului se face cu autobuzul. Traseul se poate face și cu biciclete închiriate.
Cină la hotel.

Joi, 14 mai
Mic dejun. Program liber (sunt posibile activități diverse în zona hotelului, în capitală sau pe insulă: plajă, vizitarea stațiunii, vizitarea capitalei sau a altor obiective ale insulei).
Seara, opțional, excursie în partea vestică a insulei cu mașini închiriate. Stațiunea și portul Tazacorte, cu plaja cu nisip negru. Traseu auto spectaculos pe Barranco de las Angustias.
Cină la hotel.

Opțional, excursie pentru observații și astrofotografie, cu mașini închiriate, sus la Caldera de Taburiente, pe marginea căldării vulcanice, 2300 m alt.
În zori (15 mai), răsare din ocean secera subțire a Lunii. Partea sudică a Căii Lactee se vede în toată splendoarea.

Joi, 14 mai, sosesc în La Palma cei care au optat pentru un sejur mai scurt, de 8 nopți. Seara, întâlnirea de bun venit.

Vineri, 15 mai
Mic dejun la hotel. Excursie în centrul insulei, 9h-16h: Parcul Național Caldera de Taburiente (opțional prânzul la pachet picnic): intrare la Centro de Visitantes (gratuit) unde vom învăța puțin despre vulcani, insula La Palma și arhipelagul Canare, vizită miradorul La Cumbrecita, drumeție prin pădurea de pini la Miradorul Lomo de las Chozas. La întoarcerea către hotel, vizită la miradorul Las Conception de unde putem admira o priveliște minunată de deasupra capitalei și a portului Santa Cruz de la Palma.
Pentru cei care au mai fost în La Palma se poate face o excursie alternativă.
Cină la hotel.
Seara se pot admira pe cerul vestic planetele Mercur, Venus și Jupiter. În dimineața de 16 mai, chiar în zori, se poate admira și fotografia răsăritul din ocean a secerii subțiri a Lunii, cu două zile înainte de faza de Lună Nouă.

Sâmbătă, 16 mai
Mic dejun la hotel. Zi liberă. Plajă, scufundări, plimbare pe coasta Atlanticului.
Opțional, extra cost, excursie, rută specială cu biciclete închiriate.
Cină la hotel.

Duminică, 17 mai
Mic dejun la hotel. Excursie, 8h-17h: Observatorul astronomic și vârful Roque de los Muchachos (opțional prânzul la pachet picnic): vizita celebrului complex astronomic Nord European „Observatorio Roque de los Muchachos” (ORM) la 2400 m altitudine, deasupra norilor, oprire la trei dintre cele mai mari telescoape: William Herschel 4.2m (WHT), Gran Telescopio de Canarias 10.4m (GTC - cel mai mare telescop optic din lume) și Magic 2x17m (raze gamma). Preț intrare GTC: 9 euro. Vizita vârfului Roque de los Muchachos (alt 2434m - cel mai înalt vârf de pe insulă) și plimbare pe marginea uriașei Caldere de Taburiente (vulcanul care a dat naștere insulei La Palma). Seară liberă în Los Cancajos. Cină la hotel.
Pentru cei care au mai fost în La Palma, excursie alternativă (drumeție pe traseul prin pădure apoi pe marginea căldării vulcanice până la observatoare).
Cină la hotel.

„Noapte înstelată în La Palma” (20h-07h, 10 EUR)
Într-un cadru mai restrâns dedicat doar amatorilor interesați (cca. 4-5 participanți) intenționăm să rămânem în zonă pentru o noapte de observații și astrofotografie sub cerul înstelat din La Palma. Câteva locații sunt posibile pentru această activitate, în unul din miradoarele astronomice special destinate astro-turismului pe insulă sau chiar pe tărâmul telescoapelor la observatorul Roque de los Muchachos (care oficial este închis publicului vizitator după ora 19h). Minimum un telescop și un binoclu vor fi probabil disponibile acestei activități.
În caz că nu se va obține aprobare pentru a rămâne la observatoare, noaptea de astrofotografie se va desfășura în același loc, dar în afara ariei telescoapelor, pe marginea căldării vulcanice.

Luni, 18 mai
Mic dejun la hotel. Zi liberă, activități diverse. Opțiuni: Vizitarea capitalei Santa Cruz de La Palma (la distanță de 10min cu autobuzul) cu piața Alameda și muzeul naval El Barco (replica celebrei corăbii Maria cu care Cristofor Columb a descoperit Americile – vizitare muzeu 2 EUR), muzeul insular San Francisco – foarte frumos! (intrare 4 EUR), străduțele vechi, balcoanele tipice palmere, piața și biserica catolică El Salvador din centrul orașului, portul Santa Cruz de La Palma, piața de produse agricole unde se pot cumpăra produse locale exotice și se poate servi cel mai bun suc natural din trestie de zahăr sau fructe exotice (preparat pe loc), cumpărături și suveniruri.
Alternativ, plajă și scufundări (scuba diving) în Los Cancajos. Cină la hotel.
Seara, opțional, deplasare pe un con vulcanic pentru observații astronomice. Constelațiile principale și constelații sudice invizibile din România. Luna se află în faza de Lună nouă și nu este vizibilă pe cer.

Marți, 19 mai
Mic dejun la hotel. Excursie, 8h-17h: Ruta sudică: arheologie, vulcani și Oceanul Atlantic (opțional prânzul la pachet sau la o terasă pitorească): Muzeul și conurile vulcanice San Antonio și Teneguia (ultimul care a erupt în La Palma acum 43 de ani, intrarea 4 EUR).
Vizită la „Bodega” (vinărie), cu degustare și vânzare, producție locală din plantații de viță-de-vie situate în lava vulcanică. Plimbare prin plantația de banane, chioșcul și plaja pitorească La Zamora, plimbare pe lava flow prin nisipul negru vulcanic, oprire în zona situată la baza vulcanilor, în peisajul cu aspect selenar, salinele Fuencaliente cu farul și ceasul solar.
Pentru cei care au mai fost în La Palma se poate face o excursie alternativă.
Seară liberă în stațiunea Los Cancajos. Cină la hotel.
Pe cerul vestic, secera foarte subțire a Lunii, în conjuncție cu planeta Mercur.

Miercuri, 20 mai
Mic dejun la hotel. Excursie, 9h-18h: Ruta nordică: Flora și fauna Europei de acum milioane de ani (opțional prânz la pachet picnic sau la restaurantul Laguna Barlovento): drumeție prin pădurea Los Tilos (patrimoniu mondial biosferic UNESCO) până la cascada spectaculoasă din pădure, vizită la laguna Barlovento (cel mai mare rezervor de apă din La Palma), miradorul La Tosca și mirifica panoramă a nordului extrem de abrupt al insulei La Palma, baie în piscinele naturale Las Fajanas din oceanul Atlantic. Întoarcerea și cină la hotel.
Pentru cei care au mai fost în La Palma se poate face o excursie alternativă.
Seara pe cerul vestic avem secera subțire a Lunii, între planetele Mercur și Venus.


Insula TENERIFE

Joi, 21 mai
Mic dejun matinal la hotel. Zbor către Tenerife (obligatoriu pentru toți participanții, cursele de dimineață, ora 8:00, 8:30 sau 8:40). Transfer direct cu autocarul și vizita Parcului Național vulcanic Teide (10h-18h, opțional prânzul la pachet picnic). Intrarea în parcul național, vizită la Centro de visitantes, urcare cu telecabina pe conul vulcanic Teide 3718m (cel mai înalt vârf din Canare și din Spania) – un traseu cu telecabina între 2356 m și 3555 m (25 EUR dus-întors), cu ultimii 200 m de urcat la picior doar pe baza unui permis solicitat din vreme, accesul pe vârf fiind restrâns la un număr maxim zilnic de vizitatori, pentru a proteja acest patrimoniu UNESCO.
Alternativ, pentru cei care au mai fost pe Teide, traseu la obiectivele din zonă.
Coborâre în Puerto de la Cruz, un frumos oraș stațiune din nordul insulei Tenerife. Cazare la ApartHotelul Bellavista Mirador 3***.
Opțional, pentru astrofotografi, noapte de astrofotografie în zona vulcanului Teide (cu mașini închiriate), cu peisaj nocturn iluminat de Lună. Patru planete vizibile: planeta Mercur, conjuncția dintre secera subțire a Lunii și Luceafărul de seară (planeta Venus), planeta Jupiter, toate pe cerul de vest și planeta Saturn pe cerul de est. Luna apune după circa 2,5 ore.

Vineri, 22 mai
Mic dejun. Vizită Tenerife. Recomandare: vizită la Loro Parque, unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri cu animale din lume, cu influență thailandeză (opțional, 33 EUR), fondat de un milionar german colecționar de papagali, stabilit în Tenerife (însă parcul conține acum foarte multe alte animale și păsări, cele mai remarcabile fiind programele cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali, tunelurile subacvatice cu rechini, bazine cu pinguini și acvarii cu foarte multe animale marine, gorile, tigri, flamingo, expoziții de orhidee, păduri tropicale, cactuși etc.). Un alt obiectiv care merită văzut este Gradina botanică. Orașul merită vizitat în zona centrală și de coastă, se pot face trasee la pas și/sau cu trenulețul.
După amiază/seară, decolare către destinația de întoarcere pentru cei din sejurul de 8 și 10 nopți.

Pe cer, Mercur, Venus și Jupiter sunt aliniate, Luna se va afla între Venus și Jupiter. Luna apune după circa 3 ore.

Sâmbătă, 23 mai
Mic dejun. Program liber, vizită în oraș.
După amiază/seară, decolare către destinația de întoarcere.

Notă:
1. Cei care optează pentru varianta de sejur de 10 nopți (9 nopți în La Palma și 1 noapte în Tenerife), vor sosi în La Palma marți, 12 mai, și vor avea program comun cu ceilalți în perioada miercuri, 13 mai – vineri, 22 mai.
2. Cei care optează pentru varianta de sejur de 8 nopți (7 nopți în La Palma și 1 noapte în Tenerife), vor sosi în La Palma joi, 14 mai, și vor avea program comun cu ceilalți în perioada vineri, 15 mai – vineri, 22 mai.